Gå direkt till textinnehållet

Ekeroth kräver ersättning av SvD

Kent Ekeroth (SD) kräver ersättning av Svenska Dagbladet för publiceringen av bilder som han tagit när två SD-kolleger beväpnade sig med järnrör. SvDs chefredaktör Fredric Karén (bilden) bestrider fakturan och frågar i ett öppet brev det moraliska i Ekeroths krav.

Som Journalisten berättade förra veckan har Kent Ekeroth, riksdagsledamot för Sverigedemokraterna, krävt ersättning av Dagens Nyheter för de bilder han tagit i samband med järnrörsskandalen som Expressen avslöjade i november förra året.

Nu kräver Kent Ekeroth även ersättning av Svenska Dagbladet för de publicerade bilderna, om 51 725 kronor.

SvDs chefredaktör Fredric Karén motsätter sig fakturan i ett öppet brev till Kent Ekeroth, men skriver att han är medveten om att SvD och andra tidningar kan bli tvingade att betala.

”Det är jag beredd på. Däremot kan jag inte betala – utan att markera det osmakliga i denna faktura.

Därför min fråga till dig:

Är det moraliskt försvarbart att folkvalda politiker i ett demokratiskt land tjänar pengar på att hota och förolämpa sina medmänniskor?”

Olle Wilöf, upphovsrättsexpert på Journalistförbundet, säger till Journalisten att bildpubliceringarna kan handla om så kallad otillåten publicering som kan leda till att Kent Ekeroth har rätt till ersättning.

Fler avsnitt
Fler videos