”Ekeroth kan ha rätt”

11 december, 2013

SD-politikern Kent Ekeroths krav på ersättning för att Dagens Nyheter publicerat han järnrörsbilder upprör många. – Strikt juridiskt kan Ekeroth ha rätt, säger Olle Wilöf, jurist, expert på upphovsrätt på Journalistförbundet.

Ole Wilöf har under förmiddagen oavbrutet suttit i telefonsamtal med personer som upprörs över Kent Ekeroths tilltag att hävda att DN gjort intrång i hans upphovsrätt. Intrånget består enligt Ekeroth i att DN publicerade hans bilder som visade andra SD-politikers agerande i järnrörsaffären.

– Strikt enligt upphovsrättslagen verkar det som om DN kan ha gjort sig skyldig till otillåten publicering. Man kan förstå att DN ville visa bilderna, men det är inte alltid så att det goda syftet får stöd i gällande rätt. Möjligen kan DN hitta stöd för sin sak i Europakonventionen för mänskliga rättigheter.

Olle Wilöf drar en parallell till fallet med bloggen Genusfotografen som orsakade diskussion förra sommaren. Bakom bloggen stod fotografen Tomas Gunnarsson som på nätet lade ut bilder som visade hur kvinnor porträtteras genusstereotyp.

Gunnarsson tvingades betala skadestånd till en modefotograf vars bild tidigare publicerats i Arlanda Express tidning Xpress och som Gunnarsson kopierade och lade ut på nätet utan att ha fått modefotografens tillstånd.

 

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies