”Det är viktigt att förstå vårt lands rasistiska rötter”
UNTs ledarskribent och debattredaktör Maria Ripenberg gav nyligen ut en debattbok om Sveriges bortglömda rasistiska historia. Nu lämnar hon tidningen för att skriva fler böcker, moderera debatter och föreläsa.
Maria Ripenberg har arbetat på Upsala Nya Tidning sedan 1983: som reporter, nyhetschef, ledarskribent och debattredaktör. Den 30 december gör hon sin sista dag. Beslutet har vuxit fram. Avgörande blev att Appell Förlag ville ge ut hennes bok Historiens vita fläckar – Om rasismens rötter i Sverige. Den lanserades på bokmässan och har fått ett gott mottagande. Maria Ripenberg har talat inför fullsatt publik i bland annat Stockholm och Helsingfors och förfrågningarna fortsätter komma.
Hon beskriver Historiens vita fläckar som en debattbok som använder litterära grepp för att tala om tunga saker. Ämnet är Sveriges till stora delar bortglömda rasistiska historia.
– Det finns massor i berättelsen om Sverige som vi inte får ta del av; man har sedan andra världskrigets slut velat gömma undan Sveriges koloniala bakgrund. Men Sverige hade samma koloniala agenda och ambitioner som de andra europeiska länderna. Besittningarna i Västafrika på 1600-talet var inte tänkta att bli så kortlivade, och det är en lögn att slavarna på Sankt-Barthélemy, som var svensk koloni i nästan 100 år, hade det bättre än på andra ställen, säger Maria Ripenberg.
– Jag har gått igenom läroböcker för högstadium och gymnasium skrivna på 2000-talet; ingenting av det här finns med. Men att förstå vårt lands rasistiska rötter är viktigt för att kunna förstå och angripa den rasism som frodas i det svenska samhället idag.
Vad vill du skriva härnäst?
– Jag har många idéer. Först vill jag gärna skriva något skönlitterärt, dystopiskt. Vi lever ju i en dystopi – det är nästan bara att beskriva verkligheten.