Gå direkt till textinnehållet

Dagens Nyheter JO-anmäler UD

Utrikesdepartementets hantering av offentlighetsprincipen har stora brister, menar Dagens Nyheter och JO-anmäler nu myndigheten. – Man begär ut handlingar och fem månader senare har man inte ens fått ett svar, säger DNs chefredaktör Peter Wolodarski och riktar skarp kritik mot Regeringskansliet.  

Anmälan som Dagens Nyheter i dag skickade till JO riktar in sig på hur UD agerat när DNs reporter Mattias Carlsson begärde ut handlingar som rörde UDs kampanj för att säkra en svensk plats i FNs säkerhetsråd.

DN beskriver såväl bristande diarieföring som en extremt långsam handläggning av tidningens begäran att få ta del av allmänna handlingar. Först fem månader efter begäran – och dagen efter att Peter Wolodarski skrivit om saken i en krönika – fick DN ut en av elva e-postloggfiler som tidningen begärt ut. (De resterande tio har ännu inte lämnats ut.)

Peter Wolodarski menar att det rör sig om ett stort och växande problem:

– Det är inte bara vi som har problem med Regeringskansliet, utan många kollegor och andra redaktioner vittnar om samma sak. Det ser nästan ut som ett mönster.

Att Regeringskansliet brister i sin hantering av offentlighetsprincipen blir extra allvarligt eftersom myndigheten sätter en standard för andra, anser Wolodarski.

– Det Regeringskansliet gör blir acceptabelt för andra. Men som det fungerar är stundtals under all kritik.

Anmälan syftar till att nu få en rättslig prövning av UDs agerande.

– Jag förutsätter att det kommer att sätta press på dem, och det är nödvändigt, säger Peter Wolodarski.

UDs Annika Söder har, enligt anmälan, i samtal med Mattias Carlsson förklarat problemen i diarieföringen med att UD har bristande resurser.

– Jag har hört det argumentet tidigare, under den förra regeringen. Synen är att offentlighetsprincipen är någon typ av besvär som ska hanteras. Men det handlar mycket om vilken inställning man har, vilka rutiner man sätter upp och vad man säger till medarbetare om vad som gäller, säger Peter Wolodarski.

– Här behövs en kulturförändring i regeringskansliet, och den signalen måste komma från toppen, från regeringen, annars kommer det inte att hända någonting.

Han påpekar att Riksrevisionen vid DNs stora granskning av myndigheten skötte sig exemplariskt vad gäller offentlighetsprincipen.

– Som Riksrevisionen visar kan man lämna ut begärda uppgifter inom ett dygn om man har det som en integrerad del av sitt arbetssätt.

Fler avsnitt
Fler videos