Ginna Lindberg frågade ut Carole Cadwalladr om avslöjande av Cambridge Analytica. Foto: Helena Giertta

Carole Cadwalladr lovar ny story om Facebook

4 juli, 2018

Almedalen 2018 En ny story om Facebook höll på att hindra Carole Cadwalladrs framträdande i Almedalen, men det som förväntades komma denna vecka är uppskjutet till augusti. Så en nästan fullsatt kongresshall fick möjlighet att njuta av hennes berättelse om hur hon avslöjade Cambridge Analytica.

"Undersökningen av vad som sker inom Facebook har bara börjat," konstaterade hon inledningsvis.

Ginna Lindberg, utrikeschef på Sveriges Radio ville veta hur hela storyn kom till och Carole Cadwalladr berättade om det makalösa avslöjandet.

Hon började skriva den första delen redan i februari förra året. Men det var först när visselblåsaren Chris Wyllie berättade om hur företaget verkligen arbetade, som avslöjandet kunde bli det världsscoop det blev.

– Han förstod efteråt att hans arbete på Cambridge Analytica hade hjälpt Trump till valseger, att han hade varit en del av något mycket mörk och auktoritärt.

Inför publiceringen var det spänt på The Guardian.

– En vecka innan skickade vi frågor till Facebook och Cambridge Analytica för att ge dem en chans att svara på anklagelserna. De hotade med stämningar och advokater. Det var skrämmande, dessa stora teknikbolag är så stora och mäktiga. Men våra jurister lugnade mig.

Timmarna innan publicering gick Facebook själva ut i ett pressmeddelande och berättade att de slängt ut Cambridge Analytica och försökte därmed förekomma avslöjandet.

Men när det blev känt vad som hänt fick även Facebook krypa till korset. Cambridge Analytica hade genom Facebook utvecklat en teknik som kunde hitta exakt rätt måltavlor för att påverka människors beteenden och uppfattningar. De kunde inte bara skörda personlig information från människor som de själva fann på plattformarna utan även deras vänner, familj och deras vänner.  

Informationen användes i politiska syften i osynliga propagandakampanjer, fake news och lögner. Studier har visat att de bland annat riktade in sig på svarta amerikaner för att få dem att inte rösta i valet, genom att bombardera dem med falska nyheter om Hillary Clinton.

Dolda kampanjer inför Brexit ledde förmodligen till att det blev ett ja till att lämna EU.

Carole var märkbart frustrerad över att hennes avslöjanden inte påverkat politikerna i England mer.

– Trots att jag har bevis för att olagliga påverkanskampanjer påverkade omröstningen, så är det ingen som debatterar det eller tar det på allvar. Det finns bevisade länkar mellan Ryssland, Brexit och valet av Trump men det ignoreras.

Hon var också helt säker på att det svenska valet kommer att påverkas av liknande kampanjer.

– Västerländska demokratier är så sårbara.

Carole Cadwalladr berättade att 256 val över världen blivit utsatta för liknande illegala kampanjer.

I den efterföljande debatten berättade Sveriges Radios grävande reporter Emelie Rosén att Facebook nu stänger möjligheten för andra att söka information i plattformen.

Carole Cadwalladr höll med och menade att Google och Facebook alltmer håller all data intern. Vilket gör det nästan omöjlig för andra att undersöka hur valrörelser till exempel sköts, hur mycket pengar och vilka annonskampanjer partier skapar.

– Facebook och Google står över lagen, vi vet inte vad de gör. VI har varit så okunniga. Det krävs regler och lagar som skyddar demokratin, sade hon.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Almedalen 2018

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies