Bokmässan bjuder in
Dawit Isaak

19 augusti, 2019

Dawit Isaak Den svensk-eritrianske journalisten Dawit Isaak, som sitter fängslad i Eritrea sedan snart 18 år, bjuds in till Bokmässan i Göteborg den 26 till 29 september.

Det är Bokmässan, Svenska författarförbundet, Journalistförbundet, Svenska Pen, Reportrar utan gränser och Expressen som skickar en officiell inbjudan till Dawit Isaak genom Sveriges ambassadör i Eritrea, det svenska konsulatet i Asmara och Eritreas ambassad i Stockholm.

Under Bokmässan kommer en tom stol, som symbol för berövad frihet, att avtäckas efter ett samtal som hålls på mässan torsdagen den 26 september. Stolen ska finnas på mässan tills den dag Dawit Isaak kan komma till Göteborg, eller av fri vilja väljer att inte medverka. Stolen kommer att stå bredvid den svenske förläggaren Gui Minhais stol, som installerades på Bokmässan förra året.

Under det planerade samtalet deltar bland andra Dawit Isaaks bror Esayas Isaak, Dawit Isaaks tidigare chef Aaron Berhane, den eritreanske poeten Yirgalem Fisseha Mebrahtu och journalisten och författaren Martin Schibbye.

– Genom den officiella inbjudan till Dawit Isaak och att vi inrättar en stol även till honom vill vi manifestera och understryka hur viktigt det är att fortsätta tala om situationen både i Eritrea och Kina. Men vi får inte heller glömma personerna bakom symboliken. Genom att lyssna till personer i Dawit Isaaks närhet kan vi höra hans röst, förstå hans situation och lära av hans arbete och författarskap, säger Frida Edman, ansvarig för Bokmässan, i ett pressmeddelande.

Dawit Isaak

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies