Filip Struwe och Katarina Andersson FOTO: Foto: Carl-Johan Söder/SVT

”Behöver SVT verkligen
två nyhetsprogram?”

5 mars, 2014

Samtal med SVT har anställt Katarina Andersson som tidigare arbetat på SR Medierna för att leda nya SVT Medier tillsammans med Filip Struwe. SVT Medier ska förstärka SVTs bevakning och granskning av medierna, och det första Katarina Andersson vill sätta tänderna i är … public service.

– Det känns jättekul och det har nog aldrig varit mer spännande än nu att bevaka medier med allt som händer i bland annat tidnings- och TV-världen, säger Katarina Andersson.

Det fanns inte pengar på SVT för ett eget medieprogram, men samtidigt ville man ha en bättre bevakning av medierna just under valåret 2014, och då blev det en lösning med två reportrar som ska kunna jobba med medieinslag för olika program, som Kulturnyheterna, Rapport, Aktuellt eller för webben.

– Medier och journalistik är heta områden och medierna har mycket makt. SVT behöver en bättre bevakning och vi kommer att vara en extraresurs för just detta, säger Katarina Andersson.

Arbetet drar i gång i samband med MEG i Göteborg i helgen.

Vad vill du sätta tänderna i först?
– Hela debatten om public service roll efter all skit som SVT och SR har fått efter Soran Ismail, Melodifestivalen, att SVT inte fick OS och så vidare; det skulle jag vilja titta närmare på. Kommer public service alltid att vara en bjässe i Mediesverige eller kommer det att bli en marginaliserad aktör?

– Sen undrar jag om SVT verkligen behöver två nyhetsprogram. De sitter fem meter från varandra i desken. Går det inte att spara lite pengar här om man slår ihop dem? säger Katarina Andersson.

Du vill klampa på ömma tår internt på SVT direkt? Var de medvetna om det när de anställde dig?
– Ja, det är en del av uppdraget. Jag tror alla förstår att det kan uppstå trovärdighetsproblem om man inte också granskar den egna verksamheten. Men det finns väldigt mycket annat att bevaka – hela dagspresskrisen, satsningarna på webb-TV och så vidare.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Samtal med

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies