Gå direkt till textinnehållet

Avesta Tidning kan bli Årets redaktion

Göteborgs-Posten, Svenska Dagbladet och Avesta Tidning nomineras till Årets redaktion i Tidningsutgivarnas tävling Årets dagstidning.

Priset Årets redaktion går till en redaktion som ”visat kraft och kreativitet i att utveckla och utföra redaktionellt innehåll och/eller arbetsformer. Nytänkande, mod samt okonventionella lösningar beaktas särskilt. Kreativ samverkan mellan olika kanaler är ett plus i bedömningen.” 

Här är de nominerade med motiveringar:

Avesta Tidning: ”För att ha visat vägen för lokalmedier genom att sätta ortens läsare i centrum, med relevanta granskningar, fördjupningar och berörande lokal nyhetsrapportering.”

Annons Annons

Göteborgs-Posten: ”För en strategisk satsning på analys, snabbhet och fördjupande journalistik som fört mediehuset nära de västsvenska läsarna och lett till ett rejält lyft av antalet digitala prenumeranter.”

Svenska Dagbladet: ”För satsningar på kvalitetsjournalistik, klartänkt strategi och framtidstro som både utmanar och överraskar och lockar nya läsare till flaggskeppet som vänt motvind till medvind.”

Priset delas ut den 25 mars under en tv-sändning från Norrköpings Tidningar.

Juryn består av Olle Zachrison, ansvarig digital nyhetsutveckling på Sveriges Radio, Charlotta Friborg, chef Riksnyheterna på SVT, Helle Klein, chefredakör Dagens Arbete, Patrik Hadenius, förlagschef på Norstedts, Erik Modig, forskare vid Handelshögskolan, samt ordförande Viveka Hansson, programdirektör på TV4.

– 2020 var ett år som satte alla redaktioner på extremt hårda prov. Att se hur redaktioner svarar upp mot läsarnas förväntningar – när behovet av trovärdig journalistik är som allra störst – är imponerande. Efter många tuffa år ser vi hur många redaktioner nått en vändning och nu bygger en framåtriktad digital läsaraffär, säger Charlotta Friborg i en kommentar.

Fler avsnitt
Fler videos