Gå direkt till textinnehållet

Anne Lagercrantz: ”Vi har lyssnat men inte tillräckligt”

Chefen för nyhetsdivisionen på Sveriges Television, Anne Lagercrantz, ber om ursäkt till medarbetarna på lokalredaktionerna efter den kaotiska omorganisationen förra veckan.

Anne Lagercrantz betonar att den långsiktiga journalistiska inriktningen ligger fast för SVT Nyheters lokala redaktioner.

– Vi förstärker online och går journalistiskt mot relevanta fördjupningar och en effektiv överblick, men det får inte ske på bekostnad av en god arbetsmiljö. Vi gör allt vi kan för att få in personal som kan avlasta. Det är högsta prioritet just nu, säger Anne Lagercrantz.

Folk fortsätter att bli sjuka trots att ni förstärkt de lokala tv-deskarna med ett tjugotal personer. Borde ni inte skjuta till ytterligare resurser?
– Cheferna har klartecken att ta in mer resurser, ett fokus är att stötta tv-redaktörerna. Samtidigt avlastar vi arbetet med tv-sändningarna genom att exempelvis lätta upp tv-formaten och erbjuda tv-inslag som bygger på gemensam research och som kan kompletteras med angelägna lokala vinklar.

Igår kom en ursäkt till medarbetarna från cheferna Christina Ågren och Ingvar Näslund. Samtidigt fanns det väldigt många varningssignaler i förväg – från medarbetare, fack och arbetsmiljöombud. Om SVT tar arbetsmiljöfrågor på allvar, om de är prioriterade, varför lyssnade ni inte på varningarna?
– Vi har lyssnat men inte tillräckligt, vilket blivit allt mer tydligt de senaste två veckorna. Det ber även jag om ursäkt för, säger Anne Lagercrantz.

– En återkommande kritik i medarbetarundersökningen har varit att man ska vara bra på allt. Här har vi försökt gå mot en viss specialisering. En annan kritik har varit dåliga verktyg, och här har vi bland annat tagit fram enkla mallar för grafikstöd. Vi har tillsatt fyra reportrar och en redaktör för att stötta den lokala leveransen mot riksnyheterna. Vi har också tillsatt resurser till granskningar. Det har över lag varit många positiva förändringar, men det räcker inte. Nu tillför vi extra medel samtidigt som vi ser över vad vi behöver göra annorlunda och förbättra

De som har haft ansvaret för denna omorganisation är Ingvar Näslund och Christina Ågren. Internt är kritiken väldigt hård mot dem. Kan de sitta kvar? Har du förtroende för dem?
– Jag ser att förtroendet är skadat, det gäller även förtroendet för mig i den här frågan. Nu är det upp till mig och oss att visa att vi förtjänar det förtroendet, att lyssna och söka hållbara sätt mot våra fastslagna mål: en mer relevant journalistik som når även den publik som väljer bort tv.

Åtgärder som skulle genomföras enligt riskanalyserna skulle i några fall vara på plats efter att organisationen sjösattes, bland annat en checklista vid teknikproblem och en vikariebank. Hur förklarar du det?
– Checklistan består av information om vart man vänder sig vid olika frågor i verksamheten. Den åtgärd som skulle vara klar 1 februari var hur vi framåt hanterar studioteknik på våra spelplatsorter. Fram till det datumet har den tekniska personalen haft i uppdrag att ha ett extra öga på just studiotekniken tills avdelningen Produktion och Teknik nu tar över ansvaret med en ny rutin.

– Vikariebanken är ett ständigt pågående arbete och tar inte slut den 1 februari, men vi kommer checka av hur vi ligger till. Vi har i höstas annonserat efter vikarier, vi har därefter bland annat genom samverkan med Stockholmsredaktionen utbildat ett antal vikarier för tv-desken, precis som vi har på några andra orter i landet.

Journalistklubben riktar hård kritik mot ledningen. Finns det något i er relation till facket, eller i arbetsmiljöarbetet som behöver förändras?
– Jag är väldigt mån om relationen med facken och tycker generellt i divisionen att den är god. Men igen, här har vi inte lyssnat tillräckligt, och vill göra rätt.

SVT-medarbetare uppger att de börjar söka andra jobb, på grund av arbetsmiljön. Vad tänker du om det?
– Signalerna är allvarliga. Det ska vara attraktivt att jobba på SVT, och vi ska vara viktiga för publiken. Vi har väldigt duktiga och engagerade medarbetare som gör god journalistik, ett uppmärksammat exempel i veckan är samarbetet mellan Uppdrag granskning och Lokala Nyheter i Gävleborg om missförhållandena på Arlas mjölkgård, säger Anne Lagercrantz.
 

Läs mer: Därför kraschade SVTs nya lokala organisation

Fler avsnitt