Åkesson och Bali exempel på kränkningar av pressfrihet

15 november, 2018

Sverige står fortfarande starkt när det gäller pressfrihet och oberoende medier, enligt en rapport från European Center for Press and Media Freedom.

Undersökningen har gjorts i 35 europeiska länder och är en sammanställning av 3 000 kränkningar av pressfriheten som rapporterats till Index on Censorship’s media monitoring project – Mapping Media Freedom.

Sverige hör till de länder som fortfarande har en stark position när det gäller pressfrihet. Rapporten noterar dock att fler verksamma journalister hotats i sitt yrke det senaste året.

I rapporten – Demonising the Media – Threats to Journalists in Europe – framgår att det främst är aktivister inom extremhögern som stått för attacker mot svenska medier. Men ett mer genomgripande hot är den misstro mot medier som odlas av aktivister och politiker, särskilt av Sverigedemokrater.

Två svenska politiker nämns i den internationella rapporten: Jimmie Åkesson (SD) och Hanif Bali (M).

SD-ledaren Jimmy Åkessons uttalande i augusti om att han skulle vilja lägga ner P3 för att kanalen är vänsterorienterad tas upp som ett exempel. Den moderata riksdagsledamoten Hanif Bali publicering av en arrangerad bild på sig själv som medverkande i dataspelet Call of Duty, i krig mot Dagens Nyheter, nämns också i rapporten.

Ytterligare faror för svenska medier inkluderar svårigheter för frilansar att utföra sitt arbete på ett tryggt sätt, samt vissa polisers likgiltighet inför journalisters säkerhet på allmän plats, enligt rapporten.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies