Gå direkt till textinnehållet

Agendas ansvarige utgivare Michael Kucera: ”Rimligt att visa koranbränningar då och då”

Journalisten Göran Greider manar idag svenska medier att vara mer återhållsamma med att visa bilder på brinnande koraner. SVTs programchef Michael Kucera försvarar publiceringarna.

I en ledare i Dala-Demokraten idag skriver journalisten och författaren Göran Greider att ”mycket ofta står en koran i brand i TV-rutan eller på en tidningssida.”

Med det rådande säkerhetsläget och förhöjda terrorhotet borde svenska medier ta större ansvar ”och inte dagligen, i praktiken, trumpeta ut och förstärka det budskap som våra koranbrännare vill föra ut”, menar han.

Greider exemplifierar med söndagens Agenda i SVT som ”vid åtminstone tre tillfällen visade just en brinnande koran, eller i alla fall någon som försökte sätta eld på den”.

Annons Annons

Michael Kucera är programchef för SVTs riksnyheter och samhällsprogram och ansvarig utgivare för Agenda.

Är det här en aspekt ni förhåller er till?
Det är absolut en fråga vi överväger. Det är en balansgång, säger Kucera.

Han menar att utgångspunkten är att medier har ett ansvar att skildra viktiga nyhetshändelser så som de ser ut.

– Men eftersom vissa människor uppfattar koranbränningar som stötande behöver man inte visa dem i överdriven omfattning. Samtidigt är det här nyhetshändelser som får stor genklang runt hela världen, påverkar Sverige och vår vardag. Då är det ändå rimligt att då och då visa hur detta ser ut.

Tre brinnande koraner under en sändning, är det en rimlig omfattning?
– Hela Agendas sändning handlade om korankrisen och säkerhetsläget. Att vid tre tillfällen under 45 minuter visa detta tycker jag absolut är rimligt.

Att påstå att medier spelar koranbrännarna i händerna genom att bevaka och sprida händelserna bygger delvis på en gammal medielogik, anser Michael Kucera:

– De här bilderna läggs ut och sprids av personer och intressen, det har en helt egen inbyggd logik. Det är klart att medierna delvis bidrar, men att vi skulle kunna tiga ihjäl sådant här tror jag tillhör en annan tidsålder.

Fler avsnitt
Fler videos