Gå direkt till textinnehållet

70 frilansar skrev brev till Expressen

Ett 70-tal frilansar har skickat ett brev till Expressens ledning. I brevet skriver frilansarna att de som grupp gärna diskuterar de villkor som skall gälla för framtiden, men att de vill att förhandlingarna ska ske via de ombud de själva valt, ”gärna i samråd med Expressens journalistklubb som är införstådd med våra önskemål”, står det i brevet.

Ett 70-tal frilansar har skickat ett brev till Expressens ledning.

I brevet skriver frilansarna att de som grupp gärna diskuterar de villkor som skall gälla för framtiden, men att de vill att förhandlingarna ska ske via de ombud de själva valt, ”gärna i samråd med Expressens journalistklubb som är införstådd med våra önskemål”, står det i brevet.

Bland de som skrivit under brevet finns Agneta Klingspor, Arne Ruth, Bo Cavefors, Carl Henrik Svenstedt, Kurdo Baksi, Stig Hansén, Tomas Tengby, Dennis Dahlqvist och Lennart Hagerfors.

Annons Annons

Brev till frilansarna från förbundet

Författarförbundet och Journalistförbundet har dessutom gemensamt skickat ett brev till Expressens, GTs och Kvällspostens frilansmedarbetare och bett dem tänka sig för innan de skriver på Expressens avtal.

I avtalet står det bland annat att de artiklar som köps in kan användas i såväl Expressen, GT som i Kvällsposten, samt i digital form under obegränsad tid utan någon extra ersättning.

Avtalet gäller retroaktivt

Avtalet gäller retroaktivt, vilket innebär att artiklar som skrivits innan avtalet undertecknats kan användas i de tre tidningarna och i databaser.

Författarförbundet och Journalistförbundet är mycket tveksamma till det inköpsvillkor som Expressen erbjuder och anser att avtalet strider mot upphovsrättens grundprinciper att ersättning skall utgå vid varje publiceringen.

pj@sjf.se

Läs om Journalistförbundets frilanspolicy-dokument:

http://www.journalisten.nu/a.asp?article_id=2354

Läs hela dokumentet:

http://www.sjf.se/om/default.asp?ID=400&type=N&cat=om&subcat=19

Fler avsnitt
Fler videos