Ledare

Helena Giertta Chefredaktör
skicka e-post rss

Yttrandefrihet gör oss bättre

28 september, 2016

Under Bokmässan i Göteborg diskuterades yttrandefriheten överallt. Och frågan om Nya Tider gick inte att undvika. Var det rätt eller fel att den var på plats?

Mycket har redan sagts och det finns starka argument för båda hållningarna; just ett år då yttrandefriheten var själva temat på Bokmässan, var det kanske svårt att neka den högerextrema tidningen en monter. Å andra sidan, Bokmässan hade självklart kunnat välja bort denna odemokratiska rörelses röst. Yttrande­friheten ger ingen rätt att uttala sig just på Bokmässan.

En så självklar sak som yttrandefrihet har blivit politisk, svår, konfliktfylld. Inte för att särskilt många är emot den, utan för att den ställs emot andra väsentliga värden. Som den personliga integriteten eller allas lika värde. Och den används allt oftare, genom hat och hot, som ett sätt att hindra andras yttrandefrihet.

Bokmässan är i sig en triumf för yttrandefrihet, små och stora får uttala sig, stå i sina montrar, dela ut skrifter och hålla debatter. Min gissning är att få hade brytt sig om Nya Tiders monter, om det inte varit för diskussionen innan. Nu kom många förbi och tog ett ex av tidningen. En del visade sin ilska mot den, medan andra var nyfikna.

Det var som om den var vilken tidskrift som helst. Det skapade obehag och jag kunde inte komma ifrån känslan av att något gått fel i debatten. Kanske för att den kommit att handla om Bokmässans agerande, när det borde ha handlat om skillnaden mellan ett propagandablad och en nyhetstidning? Skillnaden mellan att sprida konspirationsteorier och en strävan efter att hitta sanningen?  Att en tidning till exempel bjuder in förintelseförnekare är inte en liten sak, det är faktiskt oerhört.

När jag gick på mässan kände jag en malande oro för vad det skulle leda till.

I en av debatterna deltog en av Sveriges mest hotade journalister, Aftonbladets Åsa Lindeborg. Hon hade en imponerande hållning. Hon skulle själv gå över till montern senare och hälsa. För att det är bättre att de odemokratiska, högerextrema krafterna uttrycker sina åsikter i till exempel en tidning, än att de går till handgripligheter och slår ner folk.

Och på något sätt blev jag lugn av hennes självklara ord. Ord är starka, men alla vi som inte är högerextrema eller förintelseförnekare, har ju också ord att använda. Nya Tider fick gratispublicitet den definitivt inte är värd. Men yttrande­frihetens gränser fick också en tydlig illustration och debatten tvingade oss till nya reflektioner och ställningstaganden.

Ett samhälle blir bättre av yttrandefrihet. Vi får inte låta extrema och odemokratiska krafter kidnappa den och vrida kraften ur den. Vi behöver tvärtom försvara den mer än någonsin, även om det skaver och är jobbigt ibland.

 

PS:  I världen finns länder utan någon yttrandefrihet alls. I Eritrea sitter journalisten Dawit Isaak fängslad sedan 15 år, för att han trodde på demokrati.
Genom att inte glömma honom och hans kamp, ger vi också oss själva en viktig påminnelse om vad det handlar om.

 

Kommentarer

Det finns 4 kommentar på sidan.

Inlagt av Aha fre, 2016-09-30 14:47

Jag är ganska insatt i Nya Tiders redaktionella innehåll och det hade varit bra om du hade preciserat på vilket sätt Nya Tider är ett propagandablad jämfört med rikstidningarna som är Nya Tiders motpoler. Nya Tiders profil är ju att skriva om det som rikstidningarna utelämnar, att låta andra röster komma till tals som i ett av de senaste numren då man låter en Ungersk röst komma till tals när det gäller migrationen. När får vi läsa sådant i rikstidningarna?

Ditt påstående är symptomatiskt; många har anklagat tidningen för att vara främlingsfientlig, inte stå för allas lika värde etc, men ingen har preciserat det med att referera till redaktionellt innehåll. Det kan förmodligen förklaras av att många har kastat sig in i debatten utan någon djupare läsning av tidningen - basala faktakontrollen har uteblivit, men också av att kritiska vänsterögon inte har funnit något att angripa när det gäller demokratiska fundamenta.

I själva verket torde det vara så att på mässgolvet fanns det betydligt fler böcker och personer, som "skavde" mer mot yttrandefriheten. Islamister och kommunister är alla tydliga med sin önskan om totalitära samhällen, fördömanden mot dessa lyste dock med sin frånvaro. Nya Tider är i detta sammanhang en västanvind, i själva verket är det knappast någon vind alls eftersom tidningen mig veterligen är lika ren från fällningar som vilken tidning som helst. Vi har bevittnat en storm i ett vattenglas men ett väldigt fult angrepp på åsiktsfriheten.

Det är den här skevheten, obalansen som sticker i så mångas ögon och som kraftigt urholkar förtroendet för journalistiken.

Konsekvensneutralitet är viktigare än någonsin.

Tack ändå för en någorlunda nyanserad artikel om en alternativtidning.

Inlagt av Hedvig, HD/Syds... lör, 2016-10-01 12:09

Satte ord på frågeställningar som jag tror vi är många som går runt med just nu.

Inlagt av Helena Giertta mån, 2016-10-03 10:18

Tack för kommentarer.

Aha, din beskrivning av Nya tider ligger långt ifrån sanningen.

Röster från Ungern får vi ofta i traditionella medier. Men de kanske inte säger precis det du vill?

Det är just det som skiljer en propagandatidning som Nya tider från en journalistisk tidning. Den väljer nyheter som bekräftar tidningens huvudtes, inte alla de nyheter som visar på motsatsen.

Jag har inget som helst till övers för propagandaskrifter som sprider hat mot flyktingar och invandrare. De attackerar grundläggande värderingar om mäniskors lika värde och skapar en hatfull attityd. De beskriver verkligheten på ett förvrängt, osant och obehagligt sätt. 

Yttrandefriheten är vid i Sverige och ska så vara. Det hindrar inte mig från att avsky Nya tider och dess innehåll.

Helena

Inlagt av Gurkburken sön, 2017-01-01 15:50

Helena Giertta bekräftar med sitt inlägg ahas kritik.

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies