Ledare

Helena Giertta Chefredaktör
skicka e-post rss

SDs mediebojkott är
skamlig och odemokratisk

15 september, 2014

Att Sverigedemokraterna har en skeptisk inställning till journalister och medier är välkänt.

I årets valrörelse har partiet varit med i samtliga partiledardebatter och behandlats som ett parti vilket som helst. Jimmie Åkesson har till och med uttryckt sig positivt kring sin medverkan i medierna.

Men det har uppenbarligen inte räckt.

Sverigedemokraterna valde att på valnatten visa en helt annan sida, sin traditionella mediefientliga sida. Det fick bland annat Expressen smaka på.

Tidningens avslöjande om flera rasister i Sverigedemokraternas led föll inte partiet i smaken, trots att det som avslöjades var sant och bland annat ledde till att flera sverigedemokrater uteslöts eller slutade.

Sverigedemokraterna nekade tidningen tillträde till sin valvaka i Stockholm. Inte heller i Göteborg fick tidningens västsvenska edition GT komma in och i Malmö sa Sverigedemokraterna nej till bland annat Sydsvenskan.

Sverigedemokraterna i Nyköping, Oxelösund, Trosa och Gnesta nekade Södermanlands Nyheter att komma på valvakan och P4 Sörmlands reporter slängdes ut i direktsändning. Sverigedemokraterna i Norrbotten bojkottar NSD, efter deras granskning av partiet.

Och som om det inte var nog, så skrev SDs riksdagsledamot Kent Ekeroth i en tweet i helgen att partiet ”i sinom tid” ska stoppa medierna.

Sverigedemokraternas agerande visar att det inte vill bli behandlat som vilket parti som helst. De hånar den fria pressen och visar i handling att de inte tror på ett demokratisk och öppet samhälle med yttrande- och tryckfrihet.

Det är skamligt. Och ansvaret faller på partiledaren Jimmie Åkesson. Partiet säger sig ha ambition att ta ansvar för svensk politik. I så fall bör de börja med att skapa ett parti som tror på de demokratiska fri- och rättigheterna.

Kommentarer

Det finns 8 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Stefan G ons, 2014-09-17 12:11

Inte visste jag att det tillhörde de "demokratiska fri- och rättigheterna" att privata bolag skall få fritt tillträde överallt?? I så fall kan man ju kräva att mediebolag skall publicera allt som alla partier vill ha ut till allmänheten...

Inlagt av Marre ons, 2014-09-17 17:29

Här har media - och då framförallt Expresssen - för andra valet i rad kört stenhård smutskampanj mot SD och t o m publicerat Åkessons privata kontouppgifter två dagar före valet. Och sedan förväntas SD stå med mössan i hand och bocka och buga när Expressens AFA-journalister vill komma in och leta skandalvinklingar på partiets valvaka...?

Inlagt av Mikael ons, 2014-09-17 21:30

Suck

Inlagt av Nicolas tors, 2014-09-18 02:14

Det finns också en annan mycket viktig sak i sammanhanget som är skamlig och odemokratisk: att journalister samarbetar i kampen mot högerextremism tillsammans med våldsbejakande och antidemokratiska vänsterextremister. Det är en poäng som *också* måste kunna diskuteras i sammanhanget, men problemet här är ju naturligtvis att det är jävsparten själva -- journalisterna -- som sätter agendan för diskussionerna i media.

Inlagt av Joakim Persson mån, 2014-09-22 18:17

Det lär ju inte spä på människors journalistförakt när ovanstående skribent utelämnar ANLEDNINGEN till varför Expressen bojkottades.

Det ÄR problematiskt att Expressen väljer att öppet samarbeta med en grupp vars rötter finns i våldsbejakande vänsterextremism. Att neka till detta är att hyckla med tanke på att man framför SD's rötter i högerextremism som skäl till varför de ska misstros.

Inlagt av Helena Giertta tis, 2014-09-23 14:35

Det är SDs egen nolltollerans mot rasism som gjort det nyhetsmässigt intressant att granska företrädarna, med tanke på den bakgrund partiet har till exempel. SD borde vara glada för att de fort bort en massa rasister ur sina led.

Men SD har inte bara valt att bojkotta Expressen utan även flera andra medieföreträdare. Ett parti som vill bli taget på allvar bör svara på frågor från medier och låta dem bevaka till exempel valvakor. Att neka medier som partiet av någon anledning inte gillar, är ett odemokratiskt beteende som de borde skämmas över. SDs pressekreterare Martin Kinnunen har själv gått ut och sagt att ”Politiker ska i största möjliga utsträckning svara på frågor”, så där har vi uppenbarligen samma syn. 

Inlagt av Marre tors, 2014-09-25 15:33

Alla partier har väl en nolltolerans mot rasism? Då vore det väl lika intressant att granska övriga partier via hackade mailkonton etc?

Och hur kan Åkesson privata spelande vara intressant när Werners och Schymans grava alkoholism mörkades? Att man sedan släpper denna "skandal" två dagar före valet,samma dag som den stora partiledardebatten, visar med all önskvärd tydlighet att syftet endast är att skada partiet. Och att det är SR -"oberoende public service" - som beter sig så här visar bara hur djupt rötan går inom journalistkåren där 80% röstar rödgrönt.

Inlagt av Ben fre, 2014-09-26 10:33

"I årets valrörelse har partiet varit med i samtliga partiledardebatter och behandlats som ett parti vilket som helst." Så kan man säkert se det bakom metertjocka solglasögon och och dubbla hörselskydd. Vi andra vet bättre.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies