Gå direkt till textinnehållet
Bild på författaren
Helena Giertta
Chefredaktör

Ingen anledning att backa

Kinas ambassadör Gui Congyou har kritiserat Sverige för rättsväsendet, säkerheten för kinesiska medborgare, för vår yttrandefrihet. Han har attackerat enskilda journalister, journalister i grupp och svenska medier. Han har hoppat på organisationer, politiker, opinionsbildare. Språkbruket är aggressivt, nedsättande och vulgärt.

Han är en skam för diplomatkåren och Kina.

Droppen kom när han i förra veckan försökte hota den svenska regeringen med ”konsekvenser” om kulturministern Amanda Lind delade ut Pens Tucholskypris till den svenska förläggaren Gui Minhai, som sedan fyra år är fängslad utan rättegång i Kina. Ambassadörens hot hörsammades förstås inte. Såväl regeringen som opposition var glasklara med sina ställningstaganden.

Men nu kan det räcka med dumheter från Gui Congyou. Vi har yttrandefrihet i Sverige, det betyder att även korkade, dumma och falska yttranden får yttras. Men när en representant för ett av världens mäktigaste länder ägnar sig åt verbala attacker på enskilda svenskar, och när personen hotar regeringen, så ska han bytas ut.

Annons Annons

Kina får skicka en ny ambassadör.

Man kan invända att Gui Congyou med stor sannolikhet agerar på direkta order av ledningen i Peking och alldeles säkert när det gäller uttalandena om Gui Minhai. Enligt uppgifter i Dagens Nyheter var det en kommande bok om Kinas president Xi Jinping som ledde till kidnappningen av Gui Minhai i Thailand.

Men genom att kräva att ambassadören tas hem kan Sverige markera att Kinas beteende inte är acceptabelt.

Det har höjts röster för att även ta hjälp av andra EU-länder i sina protester. Det låter som en utmärkt idé som förstås inte står emot den första. Bara genom tydligt agerande kommer Kina att bry sig om vad vi säger här i Sverige. Vad det skulle kunna få för konsekvenser för Gui Minhai vet förstås ingen, men som det är nu får varken hans familj eller någon svensk representant träffa honom och prata med honom.Det är skamligt och människoovärdigt.

Vi är flera som sedan fängslandet av Gui Minhai 2015 många gånger stått utanför ambassaden i Stockholm och krävt att Gui Minhai ska friges. Det finns ingen anledning att backa på det kravet, tvärtom, kravet måste ställas ännu tydligare, hårdare och av fler.

                                                                     ***

Vår granskning av journalistiken och arbetsmiljön på SVT Nyheter ledde till en enorm uppmärksamhet. Tipsen och uttalandena från anställda har fortsatt att strömma in. Störst är oron för vilken journalistik som görs och ska göras.

SVT står idag som en representant för den goda, kvalitativa journalistiken. Lyssna på era medarbetare så att detta inte monteras ner. Istället för att jaga likes och klick så borde SVT lita på sin journalistik och stå stadigt. Självklart ska SVT finnas på de relevanta plattformarna, men inte med en urholkad journalistik. SVT kan bättre och ännu är det inte försent att göra om och rätt.

                                                                    ***

STICK

Grattis, Första MO!
Precis vid pressläggning (14.00 måndag den 18 november) höll Mefo (Mediernas förvaltningsorgan, tidigare Pressens samarbetsnämnd) mötet där första Medieombudsmannen skulle utses.
      Vi gratulerar, vem det än blir, till det viktiga jobbet.

Ny podd ute
Allt fler makthavare anmäler medier för pressetiska övertramp till allmänhetens pressombudsman. Är det en styrka eller svaghet för systemet?  Hur firade PO 50 år? Och hur ska vi göra med poddarna, ska de ingå i pressetiken? Allt detta avhandlas i senaste avsnittet av Journalistenpodden med Helena Giertta och PO Ola Sigvardsson.

 

Fler avsnitt
Fler videos