Nuri Kino: : Hellre lögn än feghet

31 januari, 2006

Det här är en argumenterande text med syfte att påverka. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Hellre är jag en journalist som ljuger, utger mig för att vara någon annan, för att kunna leverera sanningar än en lat och/eller feg journalist som får osanningar publicerade.
En lögn är försvarbar när det saknas andra verktyg för att avslöja grava missförhållanden.

”I vår kultur och i vår moralsyn så anses ju lögnen vara något förkastligt, man ska inte ljuga och det skulle vara besynnerligt om man formulerade om den regeln, så att ingen får ljuga men journalister får ljuga…”, sa PO Olle Stenholm i en debatt mellan honom och mig i P1 Morgon måndagen den 23 januari.

Vilken värld lever Stenholm i? Hur många gånger det senaste året, den senaste månaden, den senaste veckan, den senaste dagen har inte redaktioner blivit beljugna av företagsledare, myndighetsutövare, politiker, kriminella och andra? För några år sedan berättade jag för en tidningsredaktör att jag pratat med flera personer, som påstod att de betalat stora summor i mutor för att få tillgång till kommersiella lokaler i bland annat Svenska Bostäders fastigheter. Detta för att öppna näringsverksamhet och på det sättet försörja sig.

Redaktören trodde att det var en lögn och skrattade mig rakt i ansiktet.

bryt

Jag tog på mig en dold mikrofon, wallraffade, bröt på svenska och utgav mig för att vilja köpa lokaler. Och de ville alla sälja lokaler svart till mig. Senare intervjuade jag justitieministern Thomas Bodström om detta i Ekot. Han sade att det måste vara kulturellt betingat. Min följdfråga var om statsrådet menade att det är svensk kultur att man tar emot mutor och ljuger…?

I P1 Morgon sa Olle Stenholm också att han tycker att det är skillnad på att inte säga hela sanningen och att uttala en lögn. Det upprepades senare på kvällen i en debatt som arrangerades av Publicistklubben med rubriken ”Att uppträda i lånade kläder”. I panelen, fanns, förutom jag själv, bland andra Anna Helsén, presschef hos statsministern, som sa något i stil med att vi lever i en kultur där lögnen är förkastlig men att hon ibland väljer att inte berätta hela sanningen, att undanhålla en del.

Olle Stenholm tycker också att jag överdriver lögnens roll. Att han känner till flera fall där oegentligheter hade kunnat avslöjas utan att reportern hade behövt ljuga. Hur många knäck som gått i stöpet för att reportrar inte velat, kunnat eller vågat ljuga säger han inget om. Men jag tror att vi faktiskt tar till i underkant när vi pratar om hur många gånger vi har wallraffat och hur många gånger vi tvingats ljuga för att kunna göra vårt jobb.

bryt

Journalister lever i nya tider. I dag medietränas företagsledare och politiker på olika nivåer till att undanhålla sanningar, ljuga för oss, lura oss och förekomma oss. Men den svenska journalistkåren har också andra problem med lögner.

Hellre är jag en journalist som ljuger, utger mig för att vara någon annan, för att kunna leverera sanningar än en lat och/eller feg journalist som får osanningar publicerade.

En lögn är försvarbar när det saknas andra verktyg för att avslöja grava missförhållanden.

frilansjournalist

Kommentarer

Det finns 2 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Kristoffer Karlsson mån, 2011-12-19 22:18

Att ljuga – ingen lösning på problemet

Nuri Kinos artikel ”œHellre lögn än feghet” stämmer i och för sig överens med verkligheten men den presenterar ju ingen lösning på problemet att journalister ljuger. Här låter det bara som om herr Kino gnäller och jag kan till och med se framför mig när Nuri Kino, med orden ”œhellre är jag en journalist som ljuger, utger mig för att vara någon annan, för att kunna leverera sanningar…”, lägger armarna i kors och står och stampar med en sur min i ansiktet. Visst, det är ett svårt problem som man inte löser över en fikapaus. Men varför ljuga för att kunna säga sanningen? Var ärlig hela tiden i stället, säg precis vad ni tycker utan en massa förskönande omskrivningar, vilket är detsamma som skitsnack, och stå för era åsikter. Gör som jag, gör som Jan Guillou, gör som Leif GW Persson (visserligen är han inte journalist men han säger i alla fall vad han tycker), var er själva!

/ Kristoffer Karlsson

Inlagt av Ibrahim Mesut mån, 2011-12-19 22:18

Lögnen

Uppenbarligen förstår inte Karlsson skillnaden mellan tryckt lögn och lögnen (wallraffandet) som arbetsmetod. Ett råd: läs Kinos artikel igen och kommentera den för vad den handlar om, i stället för att skryta om att du aldrig ljuger, vilket säkert är din bästa lögn. Vem ljuger inte? Det Kino förespråkar är inte lögnen utan wallraffandet när det saknas andra verktyg. Du borde respektera och tacka de av våra kolleger som vågar ta hela steget i stället för att låta grejen falla på att du vill tillhöra en viss krets så som Leif GW Persson och Jan Guillou, och hoppas att du kan se framför dig hur jag skrattar åt att de (som du) aldrig ljuger. Tack Nuri Kino för att du vågar vara ärlig.

/ Ibrahim Mesut

Årets groda 2021

Alla gör fel ibland. Men en del fel är roligare än andra. Nu kan du rösta på vilken som var 2021 års roligaste groda. Sista dag för att rösta är den 14 februari. Rösta här.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies