Gå direkt till textinnehållet

Nuri Kino: : Hellre lögn än feghet

Hellre är jag en journalist som ljuger, utger mig för att vara någon annan, för att kunna leverera sanningar än en lat och/eller feg journalist som får osanningar publicerade. En lögn är försvarbar när det saknas andra verktyg för att avslöja grava missförhållanden.

Det här är en argumenterande text. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

”I vår kultur och i vår moralsyn så anses ju lögnen vara något förkastligt, man ska inte ljuga och det skulle vara besynnerligt om man formulerade om den regeln, så att ingen får ljuga men journalister får ljuga…”, sa PO Olle Stenholm i en debatt mellan honom och mig i P1 Morgon måndagen den 23 januari.

Vilken värld lever Stenholm i? Hur många gånger det senaste året, den senaste månaden, den senaste veckan, den senaste dagen har inte redaktioner blivit beljugna av företagsledare, myndighetsutövare, politiker, kriminella och andra? För några år sedan berättade jag för en tidningsredaktör att jag pratat med flera personer, som påstod att de betalat stora summor i mutor för att få tillgång till kommersiella lokaler i bland annat Svenska Bostäders fastigheter. Detta för att öppna näringsverksamhet och på det sättet försörja sig.

Redaktören trodde att det var en lögn och skrattade mig rakt i ansiktet.

Annons Annons

bryt

Jag tog på mig en dold mikrofon, wallraffade, bröt på svenska och utgav mig för att vilja köpa lokaler. Och de ville alla sälja lokaler svart till mig. Senare intervjuade jag justitieministern Thomas Bodström om detta i Ekot. Han sade att det måste vara kulturellt betingat. Min följdfråga var om statsrådet menade att det är svensk kultur att man tar emot mutor och ljuger…?

I P1 Morgon sa Olle Stenholm också att han tycker att det är skillnad på att inte säga hela sanningen och att uttala en lögn. Det upprepades senare på kvällen i en debatt som arrangerades av Publicistklubben med rubriken ”Att uppträda i lånade kläder”. I panelen, fanns, förutom jag själv, bland andra Anna Helsén, presschef hos statsministern, som sa något i stil med att vi lever i en kultur där lögnen är förkastlig men att hon ibland väljer att inte berätta hela sanningen, att undanhålla en del.

Olle Stenholm tycker också att jag överdriver lögnens roll. Att han känner till flera fall där oegentligheter hade kunnat avslöjas utan att reportern hade behövt ljuga. Hur många knäck som gått i stöpet för att reportrar inte velat, kunnat eller vågat ljuga säger han inget om. Men jag tror att vi faktiskt tar till i underkant när vi pratar om hur många gånger vi har wallraffat och hur många gånger vi tvingats ljuga för att kunna göra vårt jobb.

bryt

Journalister lever i nya tider. I dag medietränas företagsledare och politiker på olika nivåer till att undanhålla sanningar, ljuga för oss, lura oss och förekomma oss. Men den svenska journalistkåren har också andra problem med lögner.

Hellre är jag en journalist som ljuger, utger mig för att vara någon annan, för att kunna leverera sanningar än en lat och/eller feg journalist som får osanningar publicerade.

En lögn är försvarbar när det saknas andra verktyg för att avslöja grava missförhållanden.

frilansjournalist

Fler avsnitt
Fler videos