Gå direkt till textinnehållet

Novak, Schultz, Trägårdh och Zadig: : Guldspadejuryn får en kratta

Efter årets grävseminarium i Helsingborg är det dags för ett nytt pris: en Guldkratta för kass balans mellan män och kvinnor bland guldspadevinnarna. Vi säger grattis till årets krattpristagare – juryn.

Det här är en argumenterande text. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Efter årets grävseminarium i Helsingborg är det dags för ett nytt pris: en Guldkratta för kass balans mellan män och kvinnor bland guldspadevinnarna. Vi säger grattis till årets krattpristagare – juryn.

Därmed tar vi också risken att utmana den sanning som detta och forna seminarier slår fast: att män är bättre grävare än kvinnor.

Ja, vi kan förstås ha fel. Förklaringen kan ju vara att vi kvinnor gräver på fel sätt. Och om vi mot förmodan skulle använda rätt arbetsmetoder – ja, då väljer vi fel ämnen. De är för mjuka och helt hopplösa att göra svarta rubriker av.

Annons Annons

bryt

Om inte det på ett övertygande sätt visar att män är bättre, är det bara att kolla på statistiken.

Statistik är tunga grejer. Kalla fakta. Ta en titt på följande så inser du hur körda kvinnor är som grävare: Årets grävseminarium omfattade 47 föreläsare. Av dem var 15 kvinnor.

Cecilia Zadig var den enda kvinnliga föreläsaren på arbetsledarseminariet (tre män) och undrade under sin programpunkt hur i all världen priset hon en gång var med att instifta fått sådan slagsida? Ingen från guldspadejuryn var där för att delta i diskussionen. Ordföranden Hans Strandberg (som nu avgår efter flerårigt ordförandeskap) förklarade efteråt att han rest till Danmark och därefter tittat på fotboll istället.

bryt

Om vi återvänder till den avslöjande statistiken, så ser man att bara 22 kvinnor har fått Guldspaden sedan 1991. Under samma tid har 80 män belönats med priset. I år var kvinnorna lika klent representerade: bara sju kvalade in bland de totalt 30 nominerade. När det var dags för själva prisutdelningen av Guldspadarna i Helsingborg fick tjejerna storstryk igen: 1-10.

Det här kan omöjligen spegla någon annat än juryns ointresse för könsobalansen. Eller är förklaringen så enkel som att kvinnor har sig själva att skylla?

Statistiken avslöjar att proportionerna är skeva: fler kvinnor än män deltog i grävseminariet i Helsingborg. Och faktum är att det är lika många män och kvinnor som är yrkesverksamma journalister. Det är just detta som får oss att kaxa till oss och tro att det finns en annan sanning här. Vi tror att det är grävjuryns genom åren alltmer solida oförmåga att identifiera kvinnliga förebilder som påverkar vad redaktionerna tycker att det är värt att satsa på. Det bidrar till att kvinnor hålls tillbaka – både av sig själva och av sina

chefer.

bryt

Vi tror dessutom att juryn grävt dåligt. Eller rentav på fel sätt. Vi förstår att det kan vara så. Att gräva är svårt och jobbigt. Man måste vara himla uthållig och inte väja för sanningen oavsett om den ursprungliga vinkeln håller eller inte.

Därför delar vi nu ut Guldkrattan. Vi tror nämligen inte att man behöver gräva särskilt djupt i det här fallet. Det räcker med att krafsa lite grann för att det ska ploppa fram en hel drös med kompetenta kvinnor som både kan föreläsa och vinna priser. Och om ni inte orkar krafsa bättre till nästa år, så får ni en ny kratta – ända tills balansen mellan män och kvinnor är införd.

Dagen

Svenska Dagbladet

Aftonbladet

Sveriges Television

Fler avsnitt
Fler videos