Lars-G Holmström: : Hörnfeldt svårartat okunnig

14 mars, 2006

Det här är en argumenterande text med syfte att påverka. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Erik Hörnfeldt, framträder med journalistiskt anslag, bakslug bildbyline och flashigt oläslig namnteckning som en sorts kollega med krönika i Journalisten.
Det är olyckligt eftersom hans uppfattning om yrkesmässig integritet och trovärdighet är skandalös, svårartat okunnig och i värsta fall smittsam.

En mediefixare på ett telefonbolag, Erik Hörnfeldt, framträder med journalistiskt anslag, bakslug bildbyline och flashigt oläslig namnteckning som en sorts kollega med krönika i Journalisten.

Det är olyckligt eftersom hans uppfattning om yrkesmässig integritet och trovärdighet är skandalös, svårartat okunnig och i värsta fall smittsam. Det är påfrestande att läsa tramset och samtidigt veta att manipulatören (hans verkliga yrke) sannolikt också får betalt för sina etiska krampryckningar på prestigeladdat utrymme i en tidning som inte godtar att reklam och journalistik är samma sak.

Hörnfeldt ägnar en hel kolumn åt att bekänna att och förklara varför han är med på Alexander Bards degenererade mejllista. Han skriver aningslöst att duktiga journalister klarar att hålla gränsen när de umgås och frotterar sig med makthavare. Och erbjuder, lustigt nog, sig själv som exempel.

”Jag har alltid trivts med att vara insider”, skriver han – en position som redan på Börsen automatiskt ses som suspekt – och andas inte en susning om att det kan störa läsarens tilltro till honom.

bryt

Hörnfeldt signerar sina krönikor med ”chef, Media­tjänster, 3”. Som sådan bortser han från att den bekväma värmen inne hos makten, den trevliga, kändislika tillvaron, den goda maten eller bjudresor – som inte ens kallas mutor – ödelägger trovärdigheten.

Hörnfeldt har receptet: det är enkelt att hantera makthavare, bara man är två, med en sorts djupverkande, infantil dunderhonung. Han minns tiden på Expressen då han och Mats Olsson bevakade Ebba Grön och ABBA. En fick vara hovreporter och den andre skrev det negativa. ”Varken EBBA eller ABBA genomskådade det”, tror han faktiskt fortfarande. De begrep, så klart, och gladde sig kopiöst åt att alltid ha en tönt på landets största tidning som skrev positivt om dem. Mats Olsson slutade skriva om musik för att PR-folk och medieexperter (sådana som Hörnfeldt numera) alltmer blockerade mediekontakterna och omöjliggjorde vettig journalistik.

Redaktioner som till hälften består av slickare är en önskedröm för vilken makt som helst. Till och med för popsnören. Och Hörnfeldt.

chefredaktör för Journalisten 1986-1990

Här hittar du Erik Hörnfeldts krönika: http://journalisten.se/kronika.aspx?article_id=10660

 

 

Kommentarer

Det finns 1 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Karin Alexandersson mån, 2011-12-19 22:18

Söker Din släkting – Per-Erik Holmström

Hej!

Med ljus och lykta har jag sökt – jag tror – Din yngre släkting Per-Erik Holmström. Jag träffade honom hösten 1972 i Stockholm, Solna, där vi bodde båda två på studenthemmet PAX. Jag läste på KI, han läste till journalist och sa sig ha en äldre släkting som var journalist – Du?

Vi umgicks under några månader varefter han bara försvann utan förklaring! Han sa sig vara från Boden. Sedan han försvann har jag inte hört något från honom. Nu vill jag återknyta kontakten med honom.

Känner Du honom? Kan Du hjälpa mig få kontakt med honom?

Snälla Du hjälp mig! Om han inte är Din nära släkting så kan Du väl hjälpa mig spåra honom via Journalisthögskolan och Journalistförbundet, Du har ju tidigare haft goda kontakter på båda håll. Tusen tack på förhand!

Med vänlig hälsning,

Karin Alexandersson

Årets groda 2021

Alla gör fel ibland. Men en del fel är roligare än andra. Nu kan du rösta på vilken som var 2021 års roligaste groda. Sista dag för att rösta är den 14 februari. Rösta här.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies