A-kassa eller boxboll?

10 juni, 2002

Det här är en argumenterande text med syfte att påverka. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Tänkte skriva en krönika om konsten att få a-kassa, men kan man skriva en krönika som inte har ett slut?

Tänkte skriva en krönika om konsten att få a-kassa, men kan man skriva en krönika som inte har ett slut?

För ett år sedan avslutade jag en tvåårig journalistutbildning. Sedan dess har jag varit föräldraledig. Den andra maj gick jag till arbetsförmedlingen och anmälde mig arbetslös, det var dags för min man att ta ut sina föräldradagar.

Jag får mina papper och skickar anmälan till min a-kassa, journalisternas a-kassa, som jag har stämplat hos förut och fått svux-bidrag genom.

Men ni ska inte tro att det går lätt för det. På lappen står det ”hur ordnar du din barnomsorg?” Privat, skriver jag, och anger mannens namn.

Efter en vecka kommer brevet ”Angående barnpassningen” med frågor och uppmaningar som:

1. Under vilken period fadern ska passa barnet.

2. Har han föräldrapenning?

3. Om så är fallet: finns intyg från försäkringskassan under vilken period han begär föräldrapenning?

4. Om han är arbetslös och får jobb, hur gör ni då?

5. Har ni ansökt om kommunal barntillsyn?

6. Från vilket datum kan kommunen ordna barntillsyn för det nya barnet?

7. Skicka datautdrag från försäkringskassan för din föräldrapenningsperiod.

8. Då du studerade under perioden 21/8-2000-23/5-2001 bifoga studieintyg.

Då var det dags att beta av listan. På fråga ett svarar jag att eftersom fadern är fader till barnet så kommer han att ”passa” barnet så länge det lever, men om ni menar föräldraledig ska han vara det i en månad, kanske mer. 2: ja han ska ha föräldrapenning, se svar ett. 3: Nej för om vi skickar ett preliminärt intyg och ej slutintyg till er så kommer ni inte att godta det (enligt försäkringskassan som har viss erfarenhet av det).

Slutintyget kan inte skickas förrän pengen är utbetald. Fråga 4: låter storasyster, mormor, morfar, morbror, gammelmormor eller någon av våra vänner passa honom. Vad behöver ni för intyg om deras liv?

Fråga 5: ja, men hellre än att låta vår son börja på ett dagis i två veckor och sedan slussas vidare till något sommardagis med nya barn och ny personal så tyckte vi att det var klokare att vänta tills efter sommaren. Inte så ekonomiskt klokt dock kan man ju lite torrt konstatera så här flera veckor senare. Fråga 6: 1 augusti. Fråga 7: visst! Fråga 8: visst!

Nej så svarade jag ju inte, men jag börjar ångra att jag inte gjorde det, några pengar har jag ju ändå inte sett till. Jag svarade att glöm det där med att pappan ska ”passa” barnet. Vi har valt att lösa vår barnomsorg privat denna sommar. Min mormor som är pensionär kommer att passa barnet. Jag bifogar hennes pensionsbesked. Så skickade jag med datautdrag från försäkringskassan och mina kursintyg från skolan.

En vecka senare kommer ett nytt brev: bifogat studieintyg saknas så vi sänder dig en ny blankett (jasså? Har jag fått den här blanketten förut? Svar: nej!) Sedan står det att på mitt intyg finns inte ett enda datum om när jag studerat. Konstigt, i förra brevet så visste ju a-kassan exakt när jag studerat, se punkt 8. Men jag biter ihop, sväljer min ilska, ångrar än en gång att vi inte hunnit hänga upp boxbollen i hallen och ringer min skola. Vi löser det så att jag skriver på pappret, faxar det till rektorn som fyller i sin del av blanketten, sedan faxar han den direkt till a-kassan, allt för att det ska gå så snabbt och smidigt som möjligt.

Just de där orden snabbt och smidigt kanske inte prioriteras överallt, för i dag den 31 maj, två missade utbetalningar senare, fick jag ett telefonsamtal från skolan som hade fått tillbaka intyget.

De måste posta det istället, och jag måste skriva på det igen, alltså måste det komma till mig först. Med en helg i vägen innebär det att a-kassan har brevet tidigast på tisdag och att det är två och en halv vecka kvar tills jag kanske möjligtvis har gjort mig förtjänt av en futtig utbetalning. Med tanke på summan är frågan om det var värt förnedringen?

Så nu sitter man här, småbarnsmamma som har lånat ihop pengar till räkningar. 800 kronor på kontot. Vällingen tar slut på måndag och blöjorna på torsdag.

En parentes, min man har också stämplat. När han fick frågan hur han löst barnomsorgen skrev han privat. Efter det kom inte en enda fråga.

Kommentarer

Det finns 5 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Ulrika Streijffert mån, 2011-12-19 22:18

Stjälper i stället för hjälper

Av Ulrika Streijffert

Håller helhjärtat med tidigare inlägg. Vad är meningen med vår a-kassa? Att hjälpa eller stjälpa? Man kan ju undra efter att ha varit i behov av kassans stöd. Det verkar inte räcka med att man i åratal betalat in avgiften minutiöst. Man ska dessutom försvara sig som en brottsling mot mistänksamma tjänstemän som tycks tro att man är ute efter deras personliga tillgångar.

I mitt fall tog det 15 veckor innan jag fick första utbetalningen. Jag håll på att bli fullkomligt knäckt innan all pappersexcersis var avklarad.

Det arroganta och hjärtlösa bemötandet fick mig att känna mig totalt mindervärdig och maktlös.

Inlagt av Catharina Huss mån, 2011-12-19 22:18

4 månaders väntan på utbetalning

av Catharina Huss

Jag känner så väl igen mig i Veronica Nordenberg Olssons debattinlägg om Journalisternas a-kassa och hennes frustration. Jag blev arbetslös i början av januari och fick min första utbetalning i maj! Jag höll på att bli tokig på all brevväxling och oavbruten komplettering av hur mycket papper som helst. Var det inte deklarationer från tre år tillbaka som skulle letas fram så var det ofullständiga arbetsgivarintyg som saknades. Extra rörigt blev det förstås eftersom jag har enskild firma med ytterst liten omsättning. Min omsättning är för LITEN för att räknas som bisyssla vilket innebär att jag INTE har rätt till a-kassa, enligt min handläggare. Helt ologiskt i mina ögon. Så det enda som återstod för mig var att till sist att försätta min firma vilande för att ha rätt till ersättning. Så nu när jag stämplar får jag inte ens försöka sälja frilansknäck eftersom firman vilar och den får endast vara vilande en gång. Nästa gång jag vill vila firman måste den avregistreras helt. Snacka om att Journalisternas a-kassa uppmuntrar sina medlemmarna till att inte jobba!

Catharina Huss

Inlagt av Agneta W Neubauer mån, 2011-12-19 22:18

Lägg ner Journalisternas A-KassaAv Agneta W NeubauerJag har talat med en normal person på Journalisternas A-Kassa. Han heter Håkan och kan få vara kvar. Resten bör avskedas med omedelbar verkan. Faktum är att jag på allvar undrar vilka som betalar lönerna till dessa pappersmissbrukare. Om det är vi jouurnalister bör vi på allvar ifrågasätta ifall de är värda pengarna. Vi behöver för sjutton inte vara med i Journalisternas A-Kassa för att vi är med i Journalistförbundet. Fram för en civil aktion! Jag ska vara den förste till att gå ur den mest ökända A-Kassan i Sverige. Till och med på Arbetsförmedlingen kan de inte låta bli att så försynt de kan, småle och skaka på huvudet åt Sätta-käppar-i-hjulet-A-Kassan. Varför synar inte förbundet denna koloss till arbetsmarknadsförstörare? Är det för att Journalisterna innerst inne vill bli av med så många yrkesjournalister som möjligt för att det inte längre finns plats för så många? Lägg ner Journalisternas A-Kassa och ge oss en A-Kassa som lämnar tid över till att söka jobb.

Agneta W neubauer

Inlagt av Daniel Palm mån, 2011-12-19 22:18

Sur attityd hos a-kassan

av Daniel Palm

Efter att ha tillhört två andra fackförbund tidigare (Metall & SIF) och fått arbetslöshetsersättning från båda kan jag bara hålla med insändarskribenten. Efter min batalj med a-kassan i höstas har jag allvarligt övervägt att lämna SJF. I mitt fall dröjde det åtta veckor innan jag såg röken av en enda krona.

Maken till krångliga regler, evighetskorrespondens, tjogtals med blanketter och intyg har jag aldrig upplevt, inte ens hos krångelmyndigheten CSN. Att vissa handläggare dessutom har en snäsig och arrogant inställning till de sökande gör ju inte saken bättre.

Inlagt av Britta Leander mån, 2011-12-19 22:18

Det är inte allt

Av Britta Leander

Veronica Nordenberg Olsson hann före mig med att skriva en insändare om SJF:s a-kassa. Jag har råkat ut för exakt samma sak, det vill säga att jag måste bevisa att min man verkligen är pappaledig.

Det har dock visat sig att det är långt ifrån tillräckligt att visa att barnet står i dagiskö, att pappan uppbär föräldrapenning och att annan barnpassning finns om det skulle visa sig vara nödvändigt. Jag måste dessutom skicka in nya intyg för varje utbetalning från a-kassan. Detta innebär i praktiken att min man får sin föräldrapenning den 25:e i varje månad, jag kopierar hans utbetalningsavi och skickar den till a-kassan och sedan väntar jag några veckor tills min ersättning kommer. Att betala räkningar i slutet av månaden, då de allra flesta har sitt betala senast-datum, är med andra ord omöjligt. För att inte tala om att försöka ha täckning på kontot för bostadslånet som dras den 30:e varje månad. Tack och lov för välvilliga släktingar och vänner.

Ett råd till Veronica Nordenberg Olsson: sy egna blöjor och amma mera istället för vällingen, för så länge som Försäkringskassan vägrar skriva intyg på sådant som ännu inte inträffat kommer vi arbetslösa mödrar få klara oss utan en regelbunden inkomst. Detta trots de hundratals kronor vi så troget betalar in till a-kassan varje månad.

Britta Leander

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies