Gå direkt till textinnehållet

A-kassa eller boxboll?

Tänkte skriva en krönika om konsten att få a-kassa, men kan man skriva en krönika som inte har ett slut?

Det här är en argumenterande text. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Tänkte skriva en krönika om konsten att få a-kassa, men kan man skriva en krönika som inte har ett slut?

För ett år sedan avslutade jag en tvåårig journalistutbildning. Sedan dess har jag varit föräldraledig. Den andra maj gick jag till arbetsförmedlingen och anmälde mig arbetslös, det var dags för min man att ta ut sina föräldradagar.

Jag får mina papper och skickar anmälan till min a-kassa, journalisternas a-kassa, som jag har stämplat hos förut och fått svux-bidrag genom.

Men ni ska inte tro att det går lätt för det. På lappen står det ”hur ordnar du din barnomsorg?” Privat, skriver jag, och anger mannens namn.

Efter en vecka kommer brevet ”Angående barnpassningen” med frågor och uppmaningar som:

1. Under vilken period fadern ska passa barnet.

2. Har han föräldrapenning?

3. Om så är fallet: finns intyg från försäkringskassan under vilken period han begär föräldrapenning?

4. Om han är arbetslös och får jobb, hur gör ni då?

5. Har ni ansökt om kommunal barntillsyn?

6. Från vilket datum kan kommunen ordna barntillsyn för det nya barnet?

7. Skicka datautdrag från försäkringskassan för din föräldrapenningsperiod.

8. Då du studerade under perioden 21/8-2000-23/5-2001 bifoga studieintyg.

Då var det dags att beta av listan. På fråga ett svarar jag att eftersom fadern är fader till barnet så kommer han att ”passa” barnet så länge det lever, men om ni menar föräldraledig ska han vara det i en månad, kanske mer. 2: ja han ska ha föräldrapenning, se svar ett. 3: Nej för om vi skickar ett preliminärt intyg och ej slutintyg till er så kommer ni inte att godta det (enligt försäkringskassan som har viss erfarenhet av det).

Slutintyget kan inte skickas förrän pengen är utbetald. Fråga 4: låter storasyster, mormor, morfar, morbror, gammelmormor eller någon av våra vänner passa honom. Vad behöver ni för intyg om deras liv?

Fråga 5: ja, men hellre än att låta vår son börja på ett dagis i två veckor och sedan slussas vidare till något sommardagis med nya barn och ny personal så tyckte vi att det var klokare att vänta tills efter sommaren. Inte så ekonomiskt klokt dock kan man ju lite torrt konstatera så här flera veckor senare. Fråga 6: 1 augusti. Fråga 7: visst! Fråga 8: visst!

Nej så svarade jag ju inte, men jag börjar ångra att jag inte gjorde det, några pengar har jag ju ändå inte sett till. Jag svarade att glöm det där med att pappan ska ”passa” barnet. Vi har valt att lösa vår barnomsorg privat denna sommar. Min mormor som är pensionär kommer att passa barnet. Jag bifogar hennes pensionsbesked. Så skickade jag med datautdrag från försäkringskassan och mina kursintyg från skolan.

En vecka senare kommer ett nytt brev: bifogat studieintyg saknas så vi sänder dig en ny blankett (jasså? Har jag fått den här blanketten förut? Svar: nej!) Sedan står det att på mitt intyg finns inte ett enda datum om när jag studerat. Konstigt, i förra brevet så visste ju a-kassan exakt när jag studerat, se punkt 8. Men jag biter ihop, sväljer min ilska, ångrar än en gång att vi inte hunnit hänga upp boxbollen i hallen och ringer min skola. Vi löser det så att jag skriver på pappret, faxar det till rektorn som fyller i sin del av blanketten, sedan faxar han den direkt till a-kassan, allt för att det ska gå så snabbt och smidigt som möjligt.

Just de där orden snabbt och smidigt kanske inte prioriteras överallt, för i dag den 31 maj, två missade utbetalningar senare, fick jag ett telefonsamtal från skolan som hade fått tillbaka intyget.

De måste posta det istället, och jag måste skriva på det igen, alltså måste det komma till mig först. Med en helg i vägen innebär det att a-kassan har brevet tidigast på tisdag och att det är två och en halv vecka kvar tills jag kanske möjligtvis har gjort mig förtjänt av en futtig utbetalning. Med tanke på summan är frågan om det var värt förnedringen?

Så nu sitter man här, småbarnsmamma som har lånat ihop pengar till räkningar. 800 kronor på kontot. Vällingen tar slut på måndag och blöjorna på torsdag.

En parentes, min man har också stämplat. När han fick frågan hur han löst barnomsorgen skrev han privat. Efter det kom inte en enda fråga.

Fler avsnitt