Hans Ottosson: : Rikssporten struntade i pingisbragd

25 april, 2006

Det här är en argumenterande text med syfte att påverka. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

För mig som filmat sport i drygt 20 år var Ärtemarks triumf något av det starkaste jag varit med om. Det borde definitivt ha funnits redaktionell plats för Ärtemark i de nationella TV-kanalerna, även om det inneburit några sekunder mindre av amerikansk basket eller fotboll

Jag brukar ofta titta på både SVT och TV4 och likheterna i sportsändningarna är påfallande: det är samma idrotter, samma matcher och ibland samma vinkel på inslagen. Fotboll och ishockey står högt i kurs men många andra sporter har svårt att komma in i medierna.

Nyligen vann Ärtemarks damlag lag-SM i pingis för första gången, efter att tidigare ha förlorat tre finaler. Det här är den perfekta Åshöjden-storyn fast med kvinnliga förtecken: den lilla ensliga byn i Dalsland får fram ett elitpingislag, som efter flera år äntligen tar hem SM-bucklan. Kan det bli bättre?

Den avgörande finalmatchen mot Råå spelades den 7 april i Helsingborg. Vår lilla TV-station, TV Fyrstad i Uddevalla, åkte ner och vi räknade med att få trängas runt borden med andra nationella och lokala TV-stationer. Det var ju ändå en SM-final i en världsidrott. Döm om vår förvåning när vi konstaterade att vi var den enda TV-stationen på plats.

bryt


Verkligheten blev som sagan – Ärtemark tog sin första SM-vinst. Det var jubel, kramar, bubbeldricka, SM-medaljer; ett vulkanutbrott av äkta glädje som gör sig så gudomligt fint i TV. Våra kameror slukade allt och vi kände oss rörda ända in i den förhärdade sportsjälen.

När vi reste hem tänkte vi att kanske skulle någon av de andra TV-stationerna köpa några TV-bilder av oss i efterhand. Jag började ringa tidigt på lördagsmorgonen.

– Det hände ju i går kväll och är helt ointressant i dag, sa SVT-Sporten i Stockholm, som gladeligen repriserar utländska fotbollsmål både morgon och kväll.

– Vår sändning är full, sa TV4 Sporten.

–Vaddå bordtennisfinal? Vi återkommer om vi är intresserade, sa en nyvaken nyhetsredaktör på Västnytt.

Det gjorde de inte. Västnytt satsade i stället stenhårt på ett långt inslag från ett nytt köpcentrum. Sådana unika händelser får man ju inte missa.

För mig som filmat sport i drygt 20 år var Ärtemarks triumf något av det starkaste jag varit med om. Det borde definitivt ha funnits redaktionell plats för Ärtemark i de nationella TV-kanalerna, även om det inneburit några sekunder mindre av amerikansk basket eller fotboll. Jag tror inte en sådan nyhetsbedömning hade utlöst någon tittarstorm. Tvärtom hade det säkert blivit applåder ute i landet, men ljudet från dessa skulle kanske ändå inte nått TV-redaktionerna i Stockholm, där det fattas visa beslut varje dag.

TV Fyrstad i Uddevalla

Kommentarer

Det finns 4 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Janne Hallström mån, 2011-12-19 22:18

Tänk om på SVT-sporten!

Hans Ottossons inlägg om damfinalen i pingis är viktigt. Många breda, folkliga idrotter är helt negligerade av TV-sporten. Badminton är ett exempel. Istället matas vi med oändliga reportage om allt som händer i USA – från golf till NHL. Jag vet inte vem som styr det här skeva urvalet, men det kan knappast vara förenligt med SvT:s regelverk. Skärpning SvT! Tänk om, annars flyr många tittare.

/ Janne Hallström

Inlagt av Markus Karlsson mån, 2011-12-19 22:18

Samma visa

Dessvärre måste jag instämma i Hans Ottossons kritik av SVT och andra “rikstäckande” sportredaktioner i Stockholm. Själv jobbar jag på Radiosporten i Malmö och följde SM-finalen i bordtennis på herrsidan. Kvällen när Malmö FF överraskande slog ut Halmstad och det stod klart att det skulle bli ett skånskt derby i SM-finalen tittade jag på text-tv. Trots tre hela sidor med 30-talet rubriker rymdes inte denna nyhet. Istället drar man på helt vanliga serieomgångar i fotboll eller en av hundratalet slutspelsmatcher i hockey. Och sådär fortsatte det under den rafflande och mycket välspelade finalserien mellan MFF och Eslöv. En “krydda” i denna finalserie var att Sveriges mest framgångsrika bordtennislag – Malmö FF – hotades av nedläggning efter säsongen. Givetvis är den apskeva prioriteringen i Stockholm en del av klubbens problem i att få tag i sponsorer. Jag hittade inte en enda sportsändning – vare sig i radio eller tv – som var i närheten av att jämnställa en unik SM-final med seriematcher i fotbollsallsvenskan. Fantasi efterlyses!

/ Markus Karlsson

Inlagt av Anders G Bergquist mån, 2011-12-19 22:18

Rätt av sporten

Jag tycker att man bör eftersträva jämställdhet överallt och ett av de områden i journalistiken som är längst från det målet är sporten.

Men i det här fallet tycker jag man gjorde helt rätt.

Att visa ett dygnsgammalt inslag om en SM-final i bordtennis som alla intresserade redan sett på text-TV skulle inte glädja många tittare.

/ Anders G Bergquist

Inlagt av Anders Svensson mån, 2011-12-19 22:18

Pingisbragd

Kan bara hålla med. Det är tråkigt att en så bra TV-sport som pingis får alldeles för lite uppmärksamhet i TV (och andra medier). Stå på er och visa det ni kan.

/ Anders Svensson

Spårvägens BTK

Årets groda 2021

Alla gör fel ibland. Men en del fel är roligare än andra. Nu kan du rösta på vilken som var 2021 års roligaste groda. Sista dag för att rösta är den 14 februari. Rösta här.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies