Gå direkt till textinnehållet

”Där passerade organisationen i mina ögon en gräns”

DEBATT/ Martin Schibbye har tidigare kritiserat Fojo för deras roll under det etiopiska statsbesöket nyligen. Han gillar inte heller det debattsvar som Fojo gett. "Kritiken mot att arrangera ett statsbesök av en minister som fängslar kollegor, avfärdar Fojos Kersti Forsberg med att berätta om Fojos 25-åriga arbete med att stötta lokala aktörer", skriver Schibbye i sin slutreplik: 

Det här är en argumenterande text. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Kritiken mot att arrangera ett statsbesök av en minister som fängslar kollegor, avfärdar Fojos Kersti Forsberg med att berätta om Fojos 25-åriga arbete med att stötta lokala aktörer. Hade detta projekt handlat om att stötta lokala aktörer i Etiopien vore det ingen ko på isen. Det grundläggande problemet är att allt detta arbete nu skuggas av att Fojo är medarrangör till statsbesöket och skissar på stöd till statliga institutioner. Det är självklart bra att träffa etiopiska politiker, berätta om svensk tryckfrihet och visa upp sin kursgård i Kalmar. Men man behöver inte dela på värdskapet och sitta axel vid axel med Utrikesdepartementet. 

Där passerade organisationen i mina ögon en gräns. Och gör man det, tar man det steget, får man vara beredd på kritik. Kersti Forsberg lyfter fram den ekonomiska tillväxten i landet på sann diplomatprosa och spelar ner sin egen rapports slutsatser. Hon nämner inte det planerade stödet till enskilda redaktioner och program (skulle statstelevisionen vara undantagna?) eller det institutionella stödet till Ethiopian Broadcasting Authority (EBA) som sorterar under premiärministern. En organisation som är hårt kritiserat för politiserad styrning och gynnande av olika affärsintressen.

På EBA:s Facebooksida är den mest delade länken information från landets informationsministerium, vilket mot bakgrund av att myndigheten utses och finansieras av regeringen är helt logiskt. Om ett stöd till dessa myndigheter är ”sakfrågan” och vägen till att garantera ”journalisters frihet ” så delar jag inte den bilden. I Sverige finns flera journalister som flytt efter att just EBA dragit in deras licenser. Denna myndighet ska nu Fojo stödja. 

Annons Annons

För mig är detta sakfrågan: de som tvingats i exil och de fängslats i sin yrkesutövning. De som inlåsta tvingas se nyheter en timme om dagen och vars barn blir äldre utan att kunna vara där för dem.  

När ministern för ett parti som har 100 % av platserna i parlamentet och 16 journalister i fängelse kommer hem och ställer fram sin Fojo-mugg på sitt skrivbord i Addis Abeba är han säkert nöjd med sin resa och sin myndighets kommande samarbete med Fojo.

BLANK SPOT PROJECT

Martin Schibbye, chefredaktör

Fler avsnitt
Fler videos