Brottets bana
i Västmanland

19 april, 2012

Som systematiskt utflyttad brukar jag då och då på nätet läsa i lokaltidningarna hur det står till på mina gamla bostadsorter. Har det hänt något nytt som är värt att veta?

Oftast har det inte det utan dagarna knallar på den ena efter den andra som de alltid gjort. Men ibland hittar jag en artikel som väcker mitt intresse och som berättar något radikalt nytt eller berättar det på ett nytt och spännande sätt, eller lägger ett förklaringens ljus över ett skeende som många iakttar men ändå inte reflekterar över. God journalistik helt enkelt.
Sålunda sladdade jag runt i medievärlden också på askonsdagen. Inför en förestående påskresa till Västmanland och Uppland intresserade jag mig särskilt för Hallstahammar och Tierp. Eftersom jag är född i Hallstahammar startade jag min digitala resa där. I VLT är nyheterna från Hallsta samlade under knappen Hallsta/Sura.

Detta var vad jag fick veta om köpingen Hallstahammar med sina 15 000 invånare (rubrikerna uppräknade i ordning på hemsidan):

 • Små rymlingar på söt shopping-tur
 • Strid om testamente
 • Sprittjuvar körde av vägen
 • Nickeltjuvar i Hallsta
 • Anklagas av granne för ofredande
 • Titta till sommarstugan – många inbrott just nu
 • Fortkörning kostade 3 200 kr
 • Surabon hade vapen till en mindre armé i bostaden
 • Domarna i barnsexmålet står fast
 • Ilsken dam skrämde tjuvar

I ren förtvivlan tog jag mig till tidningens avdelning ”Omvärlden”. Där, tänkte jag, hittar jag ett andningshål från alla tjuvar även om det är många inbrott just nu. Det här fick jag veta om omvärlden i VLT onsdagen 3 april:

 • Svärdet på internationellt vatten
 • Storebror ser dig på gymmet
 • Tjeckisk miljonär utlämnad
 • Israeliska bosättare vräktes
 • För få förhör görs om hedersvåld
 • Fängelse för grym jakt på järv
 • Svenskt lammkött bristvara
 • Svårt brännskadad på äldreboende

Om någon till äventyrs efter den nyhetsvärderingen av det som hänt i hela världen ändå skulle tycka att det står för lite om olyckor och brott i tidningen, har tidningsledningen sörjt för mångfalden genom att ha en särskilt avdelning på hemsidan kallad ”Brott & Olyckor”. Där är artiklarna samlade i datumordning under samlingsrubriker som: ”Brott & Olyckor 31/3 – 1/4”, ”Brott & Olyckor 30/3”. Och det är ju praktiskt. Då behöver man ju inte missa någon fortkörning.

Själv tog jag mig en allvarlig fundering över om tidningsledningen blivit fnoskig, att man har flipprat ut totalt, att man svurit sig fri från all seriös journalistik och låtit de endimensionella räknenissarna ta över det publicistiska ansvaret. Så såg jag artikeln i Journalisten om Page Traffic och då förstod jag att det är precis det som har skett.
Förutom den vetenskapliga och journalistiska problematiken med Page Traffic, som för övrigt är utmärkt skildrad i artikeln i Journalisten, väcker brottsuppräkningen hos mig åtminstone två reflektioner. För det första ger denna ensidiga rapportering om brott och olyckor oanade möjligheter till rationalisering. Det är bara att lägga ner redaktionen och flytta över en rapportör till polishuset. För det andra ger det Hallstahammars kommun en gratischans att ta över nyhetsjournalistik och läsare. Med ett minimum av insats på nätet kan kommunen bli nyhetsledande på orten. Men det gäller att vara snabb i vändningarna för det är en tidsfråga innan ledningen på tidningen byts ut. Men först måste man förlora lite pengar och läsare.

Det var för övrigt på kommunens hemsida jag hittade en intressant information om Konst­rundan i Kolbäcksdalen under påsken, med utställningar på för mig välkända platser som Kolbäck och Strömsholm. Kan vara värd ett besök om man inte blir utsatt för tjuvar på vägen. Västmanland verkar vara ett farligt ställe att besöka.
Men vad stod det då om Tierp? Ja, Upsala Nya Tidning toppar med just ortens konstrunda. ”Nu är konsten på väg” lyder rubriken. Sedan följer i tur och ordning: ”Björns fyr ska säljas”, ”Östra Uppland blir veckotidning”, ”Honungslena invigningstal” samt ”Fler cykelbanor behövs”. Konkurrenten Arbetarbladet skriver: ”Nya fabriken surrar igång”, ”Morgonbio väcker barnens bokintresse” samt ”Planer på fritidshus i Fagerviken får kritik”. Är det möjligen konkurrensen som gör att man ändå får veta lite nytt om kommunen, eller är det bara så enkelt att här finns tidningsledningar med åtminstone ett minimum av journalistiska ambitioner. En ledning som förstår att i det långa loppet är det god och seriös journalistik som överlever. Bodde jag i Västmanland skulle jag köpa en polisradio, det blir billigare.
Lars Tyskling
kommunikationsstrateg, Luleå
 

Kommentarer

Det finns 1 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Johan tors, 2012-04-19 22:57

Håller med om kritiken, men polisradio? Inte hört talas om RAKEL? Det var många år sedan som trafiken började krypteras.

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies