Gå direkt till textinnehållet

”Klass är många gånger viktigare än ideologi”

Norrans ledarskribent Sakine Madon missionerar liberalism i röda Skellefteå. Hon känner sig trots sin politiska hemvist mest befryndad med arbetare och förortens folk.  

Innan Sakine Madon började som politisk redaktör på Norran, tidigare Norra Västerbotten, läste hon P O Enquists roman Musikanternas uttåg (Norstedts).
I romanen, som utspelar sig i början av 1900-talet, har den socialistiske agitatorn Johan Sanfrid Elmblads kampanjturné fört honom söderifrån upp till norra Västerbotten.
Elmblad är helt oförberedd på reaktionen från de förtryckta, men fromt kristna sågverksarbetarna i skelleftebygden, som han vill uppvigla att kräva rättigheter och bättre arbetsvillkor.
Att ställa sådana krav är i deras värld att förhäva sig, att tro sig vara förmer än man är. Elmblad åker på stryk.
Resignerat summerar han sin erfarenhet:
”Detta folk är ett obegripligt folk. Att missionera i detta Westerbotten är att vandra i de mörko lande. Jag förstår mig inte på dem.” 
Så det var med viss bävan hon åkte till ”de mörko lande” för att missionera liberalism. Särskilt som de frön som Elmblad en gång sådde med tiden slog rot. Och det med besked. Skellefteå styrs sedan 70 år av Socialdemokraterna, inte sällan som nu med egen majoritet i kommunfullmäktige.
Men stryk har hon inte fått.
– Jag hade väntat mig fler påhopp, men jag har blivit bemött med tolerans.
Folk är snarare nyfikna på hur hon som kommer utifrån med nya perspektiv ser på saker och ting.
Norran är en liberal röst i det röda Skellefteå. Men Sakine Madon, som det senaste halvåret nyfiket gjort research, åkt runt i orterna runt stan och självklart gått på Skellefteå AIKs hockeymatcher, vet nu att verkligheten är lite mer komplicerad och mångbottnad än den först verkar.
– En intressant sak med Skellefteå är att folk mellan valen klagar mycket på Socialdemokraterna, men sedan, i val efter val, röstar de fram dem igen. Det handlar mycket om tradition.
Dock finns en parallell och livskraftig ideologisk tradition, den västerbottniska sortens frisinne, en gren av liberalismen med anknytning till frikyrkor och tidigt samarbetade med arbetarrörelsen, exempelvis i kampen för allmän rösträtt.
Man kunde med tanke på Sakine Madons bakgrund ha spått henne en annan politisk inriktning.
 

Läs hela intervjun med Sakine Madon i Journalisten nr 11/2013. Teckna din prenumeration här.

 

Fler avsnitt