Gå direkt till textinnehållet

”Vi önskar inga bränder”

Vi beställer inte och önskar inga bränder, är kvällstidningarnas budskap efter att journalisten Joakim Lamotte ställt frågor om tidningarnas betalning för läsarbilder/filmer från Husby.

Joakim Lamotte skriver i sin blogg om hur han igår mötte ungdomar i Husby som berättade att kvällstidningarna erbjuder tusenlappar för bilder och filmer på bränder. Lamotte refererar ungdomar som ska ha sagt att "De säger åt oss att filma när vi bränner bilar i Husby, och att vi får sjutusen för en bra film".

"Om det jag får berättat för mig stämmer så är det för jävligt. Då har vi hamnat i ett läge där yrkesetiken inom journalistkåren har nått den absoluta nollpunkten", skriver Lamotte.

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson skriver i ett mejl att påståendet att kvällstidningarna skulle beställa bränder mot betalning hör till det mer bisarra han tagit del av.

Annons Annons

Han konstaterar att alla medier köper läsarbilder och att Expressen ersätter uppshovsmän "oavsett om de representerar nyhetsbyråer eller är frilansfotografer eller är privatpersoner". Men det är inte samma sak som att beställa bränder mot betalning, understryker han i ett mejl:

– Naturligtvis uppmanar Expressens journalister inte till brott, vi ber inte om några bränder och vi betalar inte pengar till de som eldar upp egendom. Egentligen borde man väl inte säga mer än så, det är en så osannolik beskyllning att den väl knappast förtjänar särskilt många ord från en chefredaktör, men däremot är det förstås viktigt att klargöra. Men några bränder önskar vi inte.

På frågan om vilka etiska överväganden som görs vid inköp av läsarmaterial svarar Mattsson:

– Vi tar hela tiden ställning till bilders ursprung och har den här veckan tackat nej till en del material som vi misstänkt har härstammat från personer inblandade i våldsamheter. Men Expressen, precis som CNN och alla stora etablerade medier, nyhetsförmedlar förstås bilder från nyhetsbyråer, frilansare och privatpersoner om det finns relevans och allmänintresse. Att ens antyda att tidningar skulle beställa bränder eller antyda att sådana vore bra, känns lika oseriöst som respektlöst mot de reportrar och fotografer som ibland under rätt svåra förhållanden gör ett bra jobb i farliga miljöer.

Även Aftonbladets chefredaktör Jan Helin klargör i en bloggpost att Aftonbladet "självklart inte" betalar ungdomar för att sätta eld på bilar, och kallar anklagelsen absurd.

Han skriver bland annat:

"Vi ersätter i detta fall, som i alla andra, upphovsmän till tips och bilder som vi använder. Att ur detta dra slutsatsen att vi uppmanar ungdomar att bränna bilar är i bästa fall okunnigt, i värsta fall avsiktligt lögnaktigt.
Vi är medvetna om komplikationerna och jobbar noga med att verifiera källan. Om vi efter det arbetet misstänker att upphovsmannen till en bild också är gärningsman avstår vi självklart från att publicera."

Fler avsnitt
Fler videos