Gå direkt till textinnehållet

Stoppade kommentarer gav ökad trafik

Newsmill valde att stänga kommentarsfälten. Effekten blev fler unika besökare på sajten. ”Oväntat”, säger redaktionschefen Sakine Madon.

I september valde Newsmill.se att stänga kommentarsfälten. Debatten var stundtals hätsk och redaktionen märkte flera gånger en rädsla hos skribenter för de påhopp som vissa kommentatorer stod för. Några avstod helt från att skriva. De öppna kommentarsfälten hade paradoxalt nog lett till att den fria debatten blivit mindre fri, konstaterade redaktionen.

Efter att kommentarsfälten stängdes ökade plötsligt trafiken på Newsmill.

– Det var oväntat. Det går ju inte att slå fast exakt vad det beror på. En förklaring skulle kunna vara att vi haft skribenter som har blivit extremt lästa, till exempel Peter Sunde, säger Sakine Madon till Journalisten.

Annons Annons

Flera skribenter har hört av sig till redaktionen och sagt att de vill börja skriva igen nu när kommentarsfälten är borta. Minst en har också börjat skriva igen. En förklaring till ökningen av trafiken kan alltså vara att kommentarsfälten skrämde bort såväl skribenter som läsare.

– Vi får blandade reaktioner. Vissa är ledsna och säger att de saknar möjligheten att kommentera. Andra är positiva. Vi har i grunden en positiv inställning till kommentarsfälten, de har ett demokrativärde. Men vi saknar just nu resurser att moderera dem, säger Sakine Madon.

Det har gått och en halv månad sedan ni stängde kommentarsfälten – tycker du att beslutet var rätt eller fel?
– Det var helt nödvändigt. De påhopp som förekom kunde vi inte tolerera.

Fler avsnitt
Fler videos