Gå direkt till textinnehållet

SJF diskuterade fotolagen i KU

Journalistförbundet besökte på tisdagen KU för att diskutera lagförslaget om kränkande fotografering, den så kallade fotoförbudslagen. Pär Trehörning, ombudsman på förbundet, beskriver det som en givande diskussion.

Journalistförbundets besök i Konstitutionsutskottet är föranlett av en förfrågan från förbundet. Delegationen från Journalistförbundet bestod av ordförande Jonas Nordling, styrelseledamoten och ordföranden i förbundets yttrandefrihetsgrupp Stephen Lindholm, ombudsmannen Pär Trehörning samt Nils Funcke som sitter i Journalistförbundets yttrandefrihetsgrupp.

Lagförslaget om kränkande fotografering innebär att en fotograf kan begå ett brott i det ögonblick en bild tas. Det finns undantag i det nya lagförslaget för journalistisk verksamhet, men lagen riskerar ändå att ställa till allvarliga problem för yrkesverksamma fotografer, anser förbundet.

– Under diskussionen ifrågasatte vi om förslaget verkligen är tillräckligt genomarbetat. Även om lagen ger ett visst skydd för fotografer så kan det ändå bli så att en journalist begår ett brott i fotograferingsögonblicket. Den enda som kan avgöra om undantaget gäller i varje enskilt fall när en journalist tar ett foto är Justitiekanslern, som då kan behöva se bilden. Det innebär att det kan bli fråga om ett slags förhandscensur. Dessutom kan det finnas risk för att det hotar meddelarskyddet, säger Pär Trehörning.

Annons Annons

KU-ledamöterna ställde några frågor till delegationen och Pär Trehörning bedömer att det fanns ett genuint intresse för synpunkterna från förbundet.

– Journalistförbundet har pekat på att det vore mer logiskt att utvidga lagen om olovlig avlyssning än att införa en helt ny lag om kränkande fotografering, säger Pär Trehörning.

Läs mer om förslaget om ny fotoförbudslag här.

Den 16 maj har KU slutjustering av sitt svar till Justitieutskottet. Riksdagen debatterar propositionen den 29 maj och lagen föreslås träda i kraft den 1 juli i år.

Fler videos
Fler avsnitt