Gå direkt till textinnehållet

Sänkt skadestånd för Ekeroth

Hovrätten slog i dag fast att Kent Ekeroth (SD) äger rätten till sina bilder som Göteborgs-Posten återgett från den välkända ”järnrörsfilmen”. Ersättningen sänks dock till 2 325 kronor.

Journalisten har tidigare i en rad artiklar rapporterat om Kent Ekeroths kamp för att få betalt för sina så kallade "järnrörs-bilder". 

”Det är glädjande att hovrätten i Göteborg kommit fram till att upphovsmannens rätt i det här fallet går före påstådd yttrandefrihet. Det vore orimligt om pressen skall kunna tillskansa sig fotografers bilder utan att ersätta för dem”, säger Staffan Teste, Bildombudsmannen AB, i ett pressmeddelande.

GP ska ersätta Ekeroth med 2 325 kronor för publiceringen. I tingsrätten dömdes GP att betala ersättning för upphovsrättsintrånget på 3 100 kronor. Ekeroth överklagade till hovrätten och begärde 20 800 kronor i ersättning.

Men eftersom GP redan betalar 3 100 sek till Ekeroth, så blir han nu skyldig tidningen 775 kronor. En summa som GP begär att Kent Ekeroth sätter in till Reportrar utan gränser, berättar chefredaktören Cecilia Krönlein i ett mejl till Journalisten. 

Fler avsnitt
Fler videos