Gå direkt till textinnehållet

Riksrevisionen sågar digitalradio

En granskning som Riksrevisionen genomfört pekar på stora risker med övergången till marksänd digitalradio och menar att regeringen inte bör stänga FM-nätet år 2022 som planerat.

Regeringen planerar att avveckla FM-radion och införa marksänd digitalradio. Planen är att FM-nätet ska släckas 2022. Teknikförändringen innebär att alla radioapparater måste bytas ut.

Riksrevisionen anser bland annat att regeringen i hög grad har låtit radiobranschen definiera problembilden. Vad medborgarna behöver och efterfrågar när det gäller framtidens radiolyssnande har inte analyserats tillräckligt, anser Riksrevisionen.

Att byta ut alla FM-mottagare mot DAB+-mottagare blir dessutom kostsamt för hushållen. Eftersom en stor majoritet av lyssnarna redan har tillgång till radio via internet finns det en risk att lyssnarnas benägenhet att köpa nya radioapparater till både hus och bilar har överskattats.

Vidare anser Riksrevisionen att regeringen inte har analyserat övergången ur ett brett samhällsekonomiskt perspektiv. Riksrevisionen anser att det är tveksamt om investeringen kan bli lönsam ens efter 50 år med den plan som föreligger.

Dessutom anser Riksrevisionen att tidigare tekniska bedömningar om täckningen har brustit. Ytterligare investeringar kan bli nödvändiga för att DAB+ ska få samma yttäckning som FM-nätet. DAb+-nätet riskerar att bli sämre ur beredskapssynvinkel.

Riksrevisionen anser att det därför är ”rimligt att behålla FM-nätet där alla lyssnare, oavsett ekonomiska resurser, kan fortsätta att lyssna på radio”.

Fler avsnitt
Fler videos