Gå direkt till textinnehållet

Maria Trägårdh mäktigaste grävaren

Aftonbladets grävchef Maria Trägårdh är Mediesveriges mäktigaste grävare. Detta enligt tidningen Scoops lista som presenteras för tredje året i rad.  

Scoops rankning baseras på tre faktorer: Opinionsbildande makt. Vilket genomslag hens journalistik har. Vilka möjligheter har hen att se till att andra gräver. Vilken trovärdighet har journalisten. Och hur ansedd är hen i branschen och bland mediekonsumenter.

Juryn utgick från en bruttolista med cirka 150 namn.

Här är årets lista över de mäktigaste grävarna. (Förra årets placering inom parentes)

1) MARIA TRÄGÅRDH (8)

Gör: Grävchef och biträdande redaktionschef, Aftonbladet.

Kommentar: Aftonbladet har en fantastisk förmåga att hela tiden överraska. När man tror att de gjort sitt bästa gräv på tio år lanserar de ett helt nytt format med oväntat ämne. Aftonbladet har stärkt sin position som Sveriges ledande grävredaktion. Tre guldspadenomineringar och några av landets främsta undersökande journalister talar sitt tydliga språk. Motorn i Bladets grävsuccé är utan tvekan Maria Trägårdh, vinnare av Guldspaden redan för 25 år sedan.

2) Per Hermanrud (ny)

Gör: Reporter, Kalla fakta, TV4.

Kommentar: Reportern som gjort lika många gedigna gräv som Kalla fakta bytt sändningstid. En slitvarg som drog ner brallorna på ett helt statligt verk. En klassisk skandal som hade det mesta. Mygel, lyxrenoveringar, bastubad, korruption och en mörkande generaldirektör som till slut fick sparken. Till och med kungen var inblandad.

3) Kerstin Weigl (8)

Gör: Reporter och kolumnist på Aftonbladet.

Kommentar: Hon granskar ensamkommande pojkar som ingen annan gjort, får två miljoner att se, läsa och lyssna på historien om Josefin, Sveriges farligaste flicka. Kerstin Weigl är en unik reporter som först på senare år fått den uppskattning i form av priser som hon förtjänar. ”Stormen” om mineralpuderkrönikan är glömd sedan länge.

4) Viralgranskaren (ny)

Gör: Granskar fakta på nätet, Metro.

Kommentar: Var en sensation när den lanserades. En folklig grans-kare vars nytta inte går att överskatta. I tider då fake news och moldaviska troll sprider ut sig visar Viralgranskaren vad som är rätt eller fel. Fick en nytändning med Källkritikens dag. Hoppas nye ägaren Mats Qviberg förstår att Viralgranskaren är Metros viktigaste kapital.

5) Nils Hanson (2)

Gör: Chef och ansvarig utgivare, Uppdrag granskning, SVT.

Kommentar: Det spelar ingen roll hur mycket det stormar i tv-huset i Göteborg och hur många tv-chefer som får sparken. Nils Hanson är starkast och sitter alltid kvar. En klippa, en legendar. Han såg dessutom till att Gräv 2016 blev det kanske mest lönsamma hittills.

6) Mikael Delin & Mattias Carlsson (ny)

Gör: Reportrar, Dagens Nyheter.

Kommentar: Att granska makten är ett av grävandets mantra. Det har DN-duon tagit på allvar. De har inte bara granskat makten utan granskningsmakten som ska granska makten – Riksrevisionen. Ett av de senaste årens absolut tyngsta gräv, som fällde tre riksrevisorer. Undersökande journalistik när den är som bäst.

7) Mattias Ståhle (ny)

Gör: Reporter, Eskilstuna-Kuriren.

Kommentar: Sörmlands meste murvel. En grävare av rang som gjort många lokala scoop under åren. Fick ett viralt genombrott med sin granskning av rasistiska troll i vintras. En arvtagare till Eskilstuna-Kurirens klassiska kamp mot nazismen under andra världskriget. Hatten av.

8) Linda Larsson Kakuli (ny)

Gör: Researcher, SVT.

Kommentar: Allt ljus på reportern. Så är det ofta. Men i det tysta gör researchern ofta ett minst lika viktigt jobb. I många år har Linda Larsson Kakuli servat SVT:s stjärnreportrar med gedigen research. I år nominerad till Guldspaden. Ett researchproffs. Just nu det kanske främsta i landet.

9) Janne Josefsson (årets göteborgare)

Gör: Reporter och programledare, Uppdrag granskning, SVT.

Kommentar: Han spottar inte längre ur sig de tunga gräven och prenumererar på de största priserna. Men Janne Josefsson är ändå Janne Josefsson. Hans återkomst till Fittja hyllades av många av hans kritiker och fick ett enormt genomslag. Och när Journalisten granskar tystnadskulturen på public service är det nästan bara Janne Josefsson som vågar säga vad han tycker.

10) Rickard Aschberg (4)

Gör: Reporter, Aftonbladet.

Kommentar: En otroligt viktig kugge i Aftonbladets grävredaktion. Kommer att få svårt att bräcka sitt stora gräv – Kommunalskandalen. Men Aschberg är dubbelt guldspadenominerad i år. En klassisk kvällstidningsreporter som hela tiden lyckas förnya sig.

11) Sven Bergman & Joachim Dyfvermark (20)

Gör: Reportrar, Uppdrag granskning, SVT.

Kommentar: Två lagspelare som aldrig gör ett dåligt jobb och är mästare på tajming. Fällde en statsminister, efter en av de senaste årens absolut mest underhållande intervjuer. Har tagit det svenska grävandet ut i världen.

12) Michael Syrén (ny)

Gör: Reporter, Expressen.

Kommentar: Har inte bara visat att Mona Sahlins privatekonomi troligen är ett ännu större kaos än under Tobleroneskandalen. Har tagit över som den mest tongivande reportern på Expressens grävredaktion. Många av Expressens avslöjanden har Syréns byline.

13) Anna Bäsén (ny)

Gör: Reporter, Expressen.

Kommentar: Finns ingen som granskar sjukvården lika konsekvent. Wallraffande, dold kamera; ja, inga metoder är främmande för den utbildade undersköterskan.

14) Mikael Grill Pettersson (ny)

Gör: Reporter, SVT Nyheter.

Kommentar: Avslöjade inte bara Sveriges dyraste strumpa. Han är beviset för att ett gräv inte behöver bli bättre för att det tar månader. Ett inslag av Micke Grill Pettersson kan lyfta en annars sömnig Rapportsändning. En sann folkbildare med blogg, grävkurser och Grilltips i Scoop.

15) Bosse Lindquist (1)

Gör: Producent och reporter, SVT.

Kommentar: ”Experimentet” var världsklass. En mästare på att förena dokumentärer med gräv. Han tar god tid på sig, det kan gå många år mellan de större jobben. Men vi vill inte behöva vänta för länge på nästa.

16) Elin Turborn (ny)

Gör: Reporter och grävchef, Västerbottens-
Kuriren.

Kommentar: Ett bevis för att en mindre dags-tidning kan göra mycket bra granskningar. Fick Guldspaden i fjol och nominerad i år. Ingen kommunalpolitiker i Västerbotten går säker när Elin Turborn gräver.

17) Gellert Tamas (ny)

Gör: Frilansande grävreporter som både skriver och filmar.

Kommentar: Väjer inte för de stora och svåra ämnena. ”Det svenska hatet” – uppföljaren till ”Lasermannen” – fick enormt genomslag när den publicerades. Konkurrerar med Bosse Lindquist om titeln
Sveriges dokumentärkung.

18) Katarina Gunnarsson (ny)

Gör: Reporter, Sveriges Radio.

Kommentar: År efter år tar sig Katarina Gunnarsson till miljöer som få andra journalister granskar. Hon gör det med respekt, nyfikenhet och hetta. Socialreportagets mästarinna. Höll förra året Grävs mest knôkfulla föreläsning. Public service när den är som bäst.

19) Daniel Öhman (ny)

Gör: Reporter, Ekot, SR.

Kommentar: När parhästen Bo-Göran Bodin försvann till Uppdrag granskning, hittade Daniel Öhman nya lekkamrater för han är är en skicklig lagspelare. Tungt prisbord som kan utökas med ytterligare en guldspade för Putilovhistorien.

20) Johanna Bäckström Lerneby (12)

Gör: Krimredaktör och chef för rättsredaktionen, Aftonbladet.

Kommentar: Efter många år på SVT tar hon klivet över till Aftonbladet. Mångsidig. I fjol nyhetschef på tv-sporten, men nu tillbaka på det område hon kanske kan allra bäst.

21) Katia Wagner (ny)

Gör: Frilansreporter.

Kommentar: Var redan en stabil grävare under åren på Sydsvenskan, där hon slutade 2012. Men först som frilans har hon breddat sin verksamhet. Fick Guldspaden i radioklassen i fjol, släppte en uppmärksammad bok nyligen och är en mycket uppskattad föreläsare i skolor, polisdistrikt, kvinnojourer och annat.

22) Joel Dahlberg (ny)

Ålder: Reporter, Svenska Dagbladet.

Kommentar: Ingen har granskat det svenska pensionssystemet lika länge och idogt som Joel Dahlberg. Med färska skandaler kring bolag som Allra och Falcon har hans domedagsprofetior i den fem år gamla boken ”Pensionsbluffen” blivit verklighet.

23) Daniel Poohl (ny)

Gör: Chefredaktör, Expo

Kommentar: När högerextremismen växer sig allt starkare blir Expos röst allt viktigare. Daniel Poohl är hjärnan bakom Expo. En smal men viktig tidning som väckte stor internationell uppmärksamhet i fjol med bilden på Tess Asplund med knuten näve.

24) Ylva Johnson (ny)

Gör: Chefredaktör, Sveriges Natur.

Kommentar: Den tidigare Scoopredaktören har fått fart på Sveriges Natur. Gräv har högsta prioritet. I höstas blev den vald till Årets tidskrift och nu kan Per Liljas vinna en guldspade för palm-oljegrävet. Mycket är Ylvas förtjänst.

25) Ola Westerberg (ny)

Gör: Reporter, TT.

Kommentar: TT är knappast känt för sitt grävande. Men Ola Westerberg kämpar. Samarbetet med Joachim Dyfvermark och Sven Bergman om Telia Soneras affärer i Azerbajdzjan gav internationellt eko. När Ola Westerberg gräver får det enorm spridning genom TT:s alla abonnenter.

Årets jury var densamma som i fjol. Den bestod av Fredrik Nejman, redaktör för Scoop, Ulrika Fjällborg, frilans och tidigare
mediereporter på Resumé, och Mikael Bergling, frilans och tidigare grävande reporter på Expressen.

 

 

Fler avsnitt
Fler videos