Gå direkt till textinnehållet

HD/Sydsvenskan säger upp utrikeskrönikörer

HD/Sydsvenskan säger upp sina utrikeskrönikörer som en del i det sparpaket ledningen lanserade för två veckor sedan. Även ett antal frilansfotografer sägs upp. (UPPDATERAD)

HD/Sydsvenskans sju utrikeskrönikörer har fått ett mejl där deras avtal sägs upp från och med den 31 december. Enligt mejlet är det ett led i de besparingar som görs i budgeten.

Journalistklubben på Sydsvenskan känner till mejlet, men har ännu inte fått något besked från ledningen.

– Jag fick ett mejl för en liten stund sedan om krönikörerna och har frågat ledningen, säger Lotta Satz, vice ordförande för journalistklubben.

Annons Annons

HD/Sydsvenskans redaktionschef Anna Bergenström bekräftar för Journalisten att krönikörerna har sagts upp.

– Ja, det stämmer. Med externa parter måste man försöka vara ute i god tid, det kan mycket väl hända att vi sluter nya avtal. Men det här är ett sätt att få ned kostnaderna till årsskiftet.

Som Journalisten tidigare har skrivit kommer 20-30 tjänster att försvinna på HD/Sydsvenskan. Bakgrunden till sparpaketet är ett beräknat annonstapp på papperssidan med 15 procent nästa år, fördyrade kostnader och att ägaren Bonnier kräver en budget med svarta siffror. 

I god tid innan 2017 ska HD/Sydsvenskan presentera en budget för nästa år som håller. Därför har även ett antal frilansfotografer fått eller kommer att få besked om att deras avtal sägs upp, enligt Anna Bergenström. Men hur många fotografer det handlar om eller på vilken redaktion vill hon inte svara på. 

– Det ekonomiska läget är ansträngt. Vi vänder på alla stenar, vad det kommer att landa i vet vi inte just nu.

Fler avsnitt
Fler videos