Gå direkt till textinnehållet

Årets schlager – inte bara en fest

Schlager-EM går i år i en diktatur. Det ställer särskilda krav på rapporteringen. Samtidigt undrar nöjesjournalister varför de ska ta ett större ansvar för att skriva om brott mot mänskliga rättigheter i Azerbajdzjan än vad sportjournalister gör.

Den 22, 24 och 26 maj är det stor final i European Song Contest i den nybyggda arenan i Baku. Närmare 2 000 journalister kommer att bevaka evenemanget, 38 av dem är svenska.
Att Azerbajdzjan står som värd är kontroversiellt eftersom landet är en diktatur där oliktänkande förföljs och yttrande- och pressfriheten är begränsad.
– En del av schlagerfestivalens syfte är att det land som står värd ska få uppmärksamhet, och då tycket jag att journalister ska ge landet den uppmärksamhet det förtjänar, säger Arne König, ordförande i Europeiska journalistfederationen.
Han anser därför att det är upp till de journalister som åker till Azerbajdzjan att använda sig av den pressfrihet vi har i väst och berätta om förhållandena i landet.
– Det är viktigt att inte enbart skriva om festivalen utan även berätta om hur människor lever. Det skulle skapa en konstlad bild av Azerbajdzjan om man bara skriver om festivalen och sedan lämnar landet, säger Arne König.

De svenska medier som åker till Baku är medvetna om att det är ett kontroversiellt land att hålla festivalen i och exempelvis Göteborgs-Posten har inför tävlingen intervjuat en azerisk exilförfattare som bor i Göteborg. Under festivalen kommer tidningen att ha flera artiklar om situationen för oliktänkande och de människorättsbrott som begås av regimen.
– Det vore förödande att åka till en schlagertävling och inte notera att Azerbajdzjan är en stat som med stor systematik förföljer oliktänkande, säger Gabriel Byström, nöjeschef på Göteborgs-Posten.
DN Världen kommer att ha reportage om Azerbajdzjan inför schlagerfestivalen. SVT skickar sin korrespondent i Ryssland till landet för att göra inslag och ett team kommer att finnas på plats i Baku under festivalen för att rapportera om vad som händer utanför arenan.
– Vi kommer att ta upp förhållandena i landet och även under tävlingen rapportera om det händer någonting som exempelvis demonstrationer. Jag tycker att det finns ett nyhetsvärde i att beskriva det land där stora evenemang hålls. Vi gör även förhandsreportage om Ukraina och Polen inför fotbolls-EM, säger Ulf Johansson, programchef för riksnyheterna på SVT.
Journalisten har varit i kontakt med Azerbajdzjans ambassad i Stockholm och frågat om svenska journalister fritt kan åka runt i landet och rapportera om vilka ämnen de vill. Ambassaden har ännu inte svarat på de skriftliga frågor vi skickat.

Enligt Ulf Johansson har SVT inte fått några signaler om restriktioner; att vissa ämnen eller områden inte är tillgängliga för tillresta journalister.
Även TT Spektra kommer i sina artiklar, som når de flesta tidningar i landet, att ta upp att det förekommer brott mot de mänskliga rättigheterna i landet. Nyhetsbyrån har var i kontakt med människorättsorganisationer som verkar i Azerbajdzjan och som varit på besök i Sverige.
Mikael Forsell, avdelningschef för nöje och kultur på TT Spektra, tycker dock att det är märkligt att det just ska falla på nöjesjournalister att ta ansvar och skriva om mänskliga rättigheter.
– Det är klart att vi kommer att göra det. Men jag noterar att det har varit brottar-EM och fotbollslandskamper och andra idrottstävlingar i Azerbajdzjan, och jag har inte läst så mycket om förhållandet i landet i samband med de evenemangen, säger Mikael Forsell.
År 2010 hölls brottnings-EM i Azer­bajdzjan, 2009 spelade damlandslaget i fotboll i Baku och herrlandslaget gjorde samma sak år 2000.
Andra journalister påpekar att det förekom en diskussion om hur journalister skulle förhålla sig då OS hölls i Peking och nu kräver många politiker att ishockey-VM 2014 ska flyttas från Vitryssland där Alexander Lukasjenko håller landet i ett järngrepp.
– För egen del ser jag ingen skillnad på hur man resonerar på exempelvis sportredaktioner i liknande fall. Så länge vår bevakning blir relevant, ocensurerad och fri åker vi även till länder som inte har samma pressfrihet som vi har i Sverige. Så tror jag många resonerade vid exempelvis OS i Peking, säger Kai-Anders Nilsson, nöjeschef på Expressen.
Han påpekar att den politiska situationen i Azerbajdzjan gör att tidningens utsända måste iaktta högre mått av försiktighet än om finalen hade gått i något annat land.
– Själva arbetssituationen är nog inte alldeles okomplicerad för inhemska eller utländska journalister, inte minst ur säkerhetssynpunkt. Vårt team kommer att gå en utbildning hos ett säkerhetsföretag före avresan, säger Kai-Anders Nilsson.

Annons Annons

När schlagerfestivalen hölls i Serbien 2008 pågick konflikten om Kosovo. Före tävlingen förekom det demonstrationer mot homosexuella på gatorna. Den dåvarande generalen för schlager-EM, Svante Stockselius, delade då enligt Expressen ut ett brev till de journalister som befanns sig i Belgrad för att bevaka tävlingen där han uppmanade dem att inte tala politik eftersom det skulle kunna uppröra serberna. I brevet stod det också att homosexuella inte skulle visa upp sin kärlek eftersom det skulle väcka anstöt.
Det har kommit signaler att homosexuella som besöker Baku kan hotas. På en sajt stod det nyligen att schlager-EM var perverst och att ”homosexuella från hela världen ska inte tro att de kan komma till det land där blod från rättrogna muslimer har flutit”.
Norska Melodi Grand Prix-klubben har uppmanat homosexuella schlagerfantaster som reser till Baku att vara diskreta med sin sexuella läggning.
Enligt Christer Björkman, delegationschef för den svenska bidraget, har EBU, Europeiska radio- och TV-unionen, fått skriftliga garantier från Azerbajdzjan att mänskliga rättigheter ska respekteras vad det gäller etnicitet och sexuell läggning.

Hanna Fahl, reporter och krönikör på Dag­ens Nyheter, kommer att åka till Baku och på plats bevaka schlagertävlingen. Hon anser att det är självklart att hon som kulturreporter sätter in tävlingen i de politiska sammanhangen, även om hon inte är där som nyhetsreporter.
– Jag kommer att ta upp det som är relevant. Pop och politik hör i allra högsta grad i hop. Jag hoppas att bevakningen av festivalen kan leda till något gott för invånarna i Azerbajdzjan. Aldrig har det varit så många journalister på plats där, säger hon.

 

Avlyssnade telefoner
För några veckor sedan gjorde Sven Bergman, Joachim Dyfvermark och Fredrik Laurin ett uppmärksammat reportage i Uppdrag granskning om hur regimen i Azerbajdzjan avlyssnar sina medborgare. I reportaget intervjuas en man som blev inkallad till förhör av säkerhetspolisen efter att han vid förra årets schlagertävling sms:at att han röstade på Armenien, som är en gammal ärkefiende till Azerbajdzjan. Hans mobiltelefon var helt enkelt avlyssnad.

Svenska telejätten Teliasonera samarbetar i hemlighet med säkerhetstjänsten i landet och via mobiloperatörerna kontrollerar regimen sina egna medborgare.

Enligt Kommittén för försvar av journalister, CPJ, befinner sig minst sex journalister bakom galler i Azerbajdzjan, vilket gör att landet hamnar bland de tio länder som fängslar flest journalister. Organisationen uppmanar regeringen i landet att upphöra med att trakassera och fängsla journalister.

 

Fler avsnitt
Fler videos