Gå direkt till textinnehållet

75 journalisttjänster bort på HD och Sydsvenskan

Sydsvenskans uppköp av Helsingborgs Dagblad innebär att 75 journalisttjänster försvinner från de två tidningarna. Det är var tredje av journalist, uppger flera medier.

Antalet tjänster på de två tidningarna minskar från 230 till 155. Det skiver sydsvenskan.se. Det är framför allt antalet redigerartjänster som påverkas. Det var beskedet de anställda fick då ledningen för Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad presenterade den nya organisationen.

Även fotoavdelningarna kommer att bantas. Efter omorganisationen kommer Sydsvenskan att ha tre fotografer i Malmö och en i Lund.  Helsingborgs Dagblad kommer att ha fyra i Helsingborg.

Kulturredaktionerna slås samman och leds av Sydsvenskans kulturchef Rakel Chukri. Även ledarredaktionerna slås samman och får Sydsvenskans politiska chefredaktör Heidi Avellan som chef. Båda tidningarna behåller sina sportredaktioner men de bantas kraftigt.

En gemensam webbredaktion skapas för både Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan. Redaktionen placeras i Malmö.

Det kommer att finnas kvar stora redaktioner i både Helsingborg och Malmö. Kontoren i Lund, Ängelholm, Landskrona och Höganäs blir kvar.

Företagets förslag ska nu på förhandling och först efter det kommer en exakt plan för hur organisationen ser ut och hur den ska bemannas.

Vi söker Journalistklubbens ordförande Pia Röding för en kommentar

Fler avsnitt
Fler videos