Gå direkt till textinnehållet

EU kritiserar svensk TV

Sverige är ett av få länder som inte klarar EUs direktiv om att minst hälften av TV-kanalernas sändningar måste vara europeisk produktion. I stället är det amerikanskt som dominerar de svenska tablåerna, något som bekymrar EU.

Direktivet är skapat för att främja europeisk TV-produktion och därmed säkerställa en kulturell mångfald hos medlemsländerna. Mätningen, som gjorts sedan 2003, visar att de svenska kanalerna tillsammans bara visar 45 procent europeiskt producerat material.

Siffrorna är från 2006 men talar sitt tydliga språk. Sedan mätningarna började har den europeiska representationen sjunkit med 8 procent i svensk TV.

– Utländsk TV är mer accepterat i Norden än i till exempel Frankrike där man sällan ser utländska program på bästa sändningstid.Men jag tror det är ganska typiskt för ett litet språkområde som Sverige, säger Malte Andreasson som är planeringschef på TV4, vars huvudkanal klarar gränsen.

Annons Annons

Men siffrorna visar att våra danska grannar hade så högt som 80 procent europeiskt material och Finland 69 procent. Sverige är det enda land, tillsammans med Lettland (46 procent), som inte klarar EUs krav. Detta trots att kanaler med dominerande amerikanskt innehåll som TV3 och Kanal 5 inte ingår i Sveriges siffror eftersom de sänder från London.

En förklaring är att 25 av de 33 kanaler som ingår i Sveriges siffror är små nischade kanaler med låga tittarsiffror. Men bara sju av dem har angivit en tydlig anledning till det övervägande utomeuropeiska utbudet.

Kent Asp är professor i journalistik på Göteborgs universitet . Han har svårt att förstå varför skillnaderna är så stora mellan Sverige och övriga EU-länder.

– En del nordisk produktion har ju kommit fram på sistone bara för att det är så billigt. Men det är en gåta att de stora EU-länderna är så frånvarande i svensk TV och det har inte blivit någon nämnvärd skillnad sedan vi gick med i EU heller. Men man har den inriktning man alltid haft och sedan är det ju självklart publikintresset som spelar in. Det är lite som ett självspelande piano, den världsbild medierna visar påverkar ju människors världsbild.

I stället är det en stor dominans från USA i det utländska programutbudet på de svenska kanalerna. Granskningsnämndens rapport Svenskt TV-utbud 2008 visar att 11 procent har amerikanskt ursprung i det totala programutbudet för SVT1 och SVT2 medan TV4 låg på 33 procent. Men det är ändå ingenting jämfört med TV3s 83 procent, Kanal 5s 71 procent och TV6s 81 procent amerikanskt material. EU-direktivet gäller även dem trots att de sänder från London.

– Vi har absolut inget principiellt emot franska TV-serier och tyska filmer. Men det blir problematiskt för kommersiella kanaler som verkar i områden där europeiska produktioner inte är så populära. Jag tycker ambitionen är bra men det är svårt att leva upp till de här kraven utan att riskera att slås ut, säger Anders Knave, programdirektör på MTG TV.

På nyhetsplats är också USA-fixeringen mycket större än intresset för EU, menar Kent Asp.

– Det här är inget som skett de senaste åren utan den här tendensen har funnits sedan andra världskrigets slut. Vi är mer tillvanda med Amerika och England. Om man tittar på rapporteringen från presidentvalet förra året så kändes det ju som att Sverige var USAs 51a delstat ibland. Nu överdriver jag litegrann men det är ändå en tydlig tendens, säger Kent Asp.

EU-kommissionens talesperson i IT- och mediefrågor, Martin Selmayr, låter hälsa via mejl att man är bekymrade över svenska kanalers låga andel av europeisk produktion. Men i dagsläget tänker de inte vidta några åtgärder utan väntar på den rapport som ska komma nästa sommar. Om ingenting har förbättrats då så ser man sig tvungen att kontakta svenska myndigheter i frågan.

Malte Andreasson kan inte uttala sig för hela TV4 men tycker personligen inte om EUs direktiv:

– Det är protektionistiskt och fånigt. Jag tycker att det här är något TV-kanalerna själva kan ta ansvar för.

Kent Asp är inte heller helt övertygad om lagen som TV-kanalerna måste följa.

– Jag tycker att det är ett dåligt direktiv. I Sverige är vi ju lite allergiska mot att kvotera in. Det går ju emot vår föreställning om fria medier. Därför är det konstigt att det här inte har uppmärksammats mer.

                                                                                                   Johanni Sandén

Fler avsnitt
Fler videos