Torbjörn von Krogh. FOTO: Tor Johnsson

von Krogh: Med norsk metod hade metoo-hösten kunnat få bättre etisk granskning

17 oktober, 2023

DEBATT Med en utredningsmetod som den i Norge hade de etiska övertrampen under metoo-hösten fått en bättre genomlysning. Det menar medieforskaren Torbjörn von Krogh. 

Förra veckan presenterades en färsk utredning av pressens roll i ett uppmärksammat norskt justitiemord – den så kallade Baneheia-saken. Ett sätt att genomföra en etisk genomlysning av mediernas agerande som borde testas även här, menar Torbjörn von Krogh:

”I Sverige kan en utredning à la Baneheia till exempel granska vad som egentligen påverkade rapporteringen om metoo-hösten 2017. Såväl Aftonbladet om Benny Fredriksson som ett större grepp om de svenska nyhetsmediernas bevakning”, skriver han i en debattartikel på Journalisten.se.

I den norska metoden ingår en kvalitativ undersökning av inslag och artiklar i ämnet, enkätundersökning till flera redaktioner samt en egen analys och djupintervjuer med nyckelpersoner.

”Utredningens upplägg och resonemang är absolut av stort intresse även i Sverige”, skriver von Krogh.

Läs hela debattartikeln här: ”Metoo-bevakningen hade vunnit på att utredas enligt norsk modell”

 

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
DEBATT

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Axel Andén. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies