FOTO: Tor Johnsson

Visade logos i 12 sekunder – kan få 50 000 kronor i avgift

15 februari, 2021

GRN-fällning TV4 fälls för otillbörligt gynnande av en hamburgerkedja i programmet Idol och kan få 50 000 kronor i böter.

I ett inslag i Idol gick tävlingsdeltagarna in på en hamburgerrestaurang för att äta mat. Restaurangkedjans logotyp syntes av och till på ballonger i bakgrunden. 

Vid ett tillfälle kom även en person iklädd kockkläder med restaurangkedjans logotyp på bröstet fram till deltagarna. Totalt syntes logotypen på ballongerna och kläderna i cirka 12 sekunder i inslaget. 

TV4 anser att inslaget överensstämmer med bestämmelserna om otillbörligt gynnande eftersom restaurangen utgjorde bakgrundsmiljö, den var inte heller med i marknadsföringssyfte, och man har inte fått betalt för förekomsten av restaurangen i inslaget. 

Granskningsnämnden går på anmälarens linje och menar att det uppkom ett gynnande av restaurangkedjan som inte vägs upp av något informations- eller underhållningsintresse. 

Granskningsnämnden ansöker nu hos förvaltningsrätten om en avgift om 50 000 kronor för TV4. 

GRN-fällning

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies