FOTO: Tor Johnsson

Visade logos i 12 sekunder – kan få 50 000 kronor i avgift

15 februari, 2021

GRN-beslut TV4 fälls för otillbörligt gynnande av en hamburgerkedja i programmet Idol och kan få 50 000 kronor i böter.

I ett inslag i Idol gick tävlingsdeltagarna in på en hamburgerrestaurang för att äta mat. Restaurangkedjans logotyp syntes av och till på ballonger i bakgrunden. 

Vid ett tillfälle kom även en person iklädd kockkläder med restaurangkedjans logotyp på bröstet fram till deltagarna. Totalt syntes logotypen på ballongerna och kläderna i cirka 12 sekunder i inslaget. 

TV4 anser att inslaget överensstämmer med bestämmelserna om otillbörligt gynnande eftersom restaurangen utgjorde bakgrundsmiljö, den var inte heller med i marknadsföringssyfte, och man har inte fått betalt för förekomsten av restaurangen i inslaget. 

Granskningsnämnden går på anmälarens linje och menar att det uppkom ett gynnande av restaurangkedjan som inte vägs upp av något informations- eller underhållningsintresse. 

Granskningsnämnden ansöker nu hos förvaltningsrätten om en avgift om 50 000 kronor för TV4. 

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
GRN-beslut

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies