Gå direkt till textinnehållet

Utgivarna: Förnuftet segrade

TF och YGL blir kvar och det blir inget förslag om det nya yttrandefrihetsbrottet grov integritetskränkning. Därför är Yttrandefrihetskommitténs slutbetänkande en seger för förnuftet, anser Utgivarnas VD Jeanette Gustafsdotter.

Just nu presenterar Yttrandefrihetskommitténs ordförande Göran Lambertz  kommitténs slutbetänkande. Huvudlinjerna är redan kända:

  • Det blir ingen ny grundlag utan TF och YGL blir kvar. I stället föreslås att  de båda grundlagarna reformeras för att bli mer lättillgängliga och tydligare än i dag.
  • Kommittén föreslår inte ett nytt yttrandefrihetsbrott, grov integritetskränkning.

– Grundlagarna står kvar i den form de är nu, på det sättet segrade förnuftet. Det finns många osäkerhetsfaktorer med en gemensam lag. Det starkaste motargumentet är att vi nu är undantagna från EUs lagstiftning, och kan därmed ha kvar systemet med en ansvarig utgivare. Med en ny lagstiftning skulle det undantaget försvinna, säger Jeanette Gustafsdotter.

Hon menar att det är oerhört bra att utredningen gjorts och att området har gåtts igenom så noga – arbetet har tagit totalt nio år.

Annons Annons

– Men risken för ny utredning finns alltid. Det var till exempel bara med en mycket svag majoritet som riksdagsledamöterna röstade ner grov integritetskränkning. Det tyder på att finns stort intresse fortsatt för de här frågorna, säger Gustafsdotter.

Hon skulle också velat ha en större tydlighet gällande äldre publiceringar som ligger kvar genom digital publicering.

– Det är orimligt att en ansvarig utgivare kan ärva publiceringsbeslut. Däremot kan jag förstå att allmänheten frågar efter en tydligare reglering. Men det kan lösas på andra sätt, man kan till exempel blockera en artikel i stället för att ta bort den helt.

Här finns hela slutbetänkandet, "En översyn av tryck- och yttrandefriheten", (SOU 2012:55) att ladda ner.

Fler avsnitt
Fler videos