Gå direkt till textinnehållet

Unga tar plats med Min Mic

För ett och ett halvt år sedan kom Ameer Torfa till Sverige. Nu är han i Almedalen för att göra poddar och program till satsningen Min Mic.      

Egentligen började allt med att radiofrilansen Lasse Edfast fick en idé medan han arbetade på P1 Morgon.

– Jag kunde sitta på bussen till jobbet en morgon och höra något intressant och redan nästa morgon så kunde jag berätta om det för miljontals människor, medan om någon annan hört samma sak eller jag suttit på en annan buss så hade det blivit något helt annat. Det kändes som ett privilegium och det privilegiumet ville jag dela med mig av. Från början var det inte helt säkert att det skulle ske som radio men eftersom radio är billigt och rätt lätt att göra, samtidigt som en del av trovärdigheten för mediet följer med från SR så blev det radio.

Det tog några år men så för två år sedan gjorde han ett första pilotprojekt med ungdomar från Hisingen i Göteborg. Projektet döptes till Min Mic och första gången var det åtta ungdomar som fick jobba med programmen.

Annons Annons

– Det blev så otroligt bra program. VI fick 1 700 lyssnare i en grupp som aldrig lyssnat på radio, berättar Lasse Edfast.

Projektet fortsatte och fick stöd från Ungdomssatsningen Hisingen. Flera ungdomar har kunnat söka sig till projektet, som alltså går ut på att lära sig att göra radioprogram och poddar.

Ameer Torfa är en av dem. Han tyckte först att det verkade jättetråkigt men hade inget annat att göra på sommaren, så han fortsatte ändå.

– Det var ju mest för att jag inte kunde så bra svenska som det var tråkigt. Men sen blev det allt roligare.

Ameer gjorde bland annat ett program om just svårigheten för flyktingar att lära sig språket, men också om andra problem som den gruppen har.

Och nu är alltså hela projektet i Almedalen. Totalt sex ungdomar är här för att lära sig radio. De har bevakat partierna, gjort intervjuer och program.  Ameer Torfa gör också en podd tillsammans med Agnes Engelbrektsson.

– Vår skola har medieinriktning så det var nog många som hade velat vara med i Min Mic, men jag var väl en av få som bodde på Hisingen. Allt är roligt med det här. Man får teoretiska kunskaper i skolan och så får man praktiken på Min mic hela tiden.

Maria Hansson Trens, radiofrilans, och Lasse Edfast finns bakom ungdomarna och lär dem allt från att ringa upp intervjupersoner, förbereda intervjuer och sätta ihop program.

– Här i Almedalen har de fått mycket frihet, och det blir så bra program, säger Maria Hansson Trens.

– Ja, det är roligt att få så stort eget ansvar, men ändå veta att det finns uppbackning om man skulle behöva, säger Agnes Engelbrektsson.

Fotnot: På minmic.se kan du lyssna på programmen och poddarna.

Fler avsnitt
Fler videos