Barış Pehlivan i Stockholm 2012. FOTO: Hanna Lundquist

Turkiska utgivaren döms men släpps

11 september, 2020

Utgivaren Barış Pehlivan döms till villkorlig dom för brott mot säkerhetstjänstlagen, men har släppts fri.

Förra veckan berättade Journalisten om utgivaren Barış Pehlivan, som greps tidigare i år i Turkiet, tillsammans med två journalistkollegor på den oberoende nyhetssajten Oda-tv.

Bakgrunden till gripandet är en artikel från februari där man publicerat en artikel om en hemlig begravningsceremoni för en namngiven agent i den turkiska säkerhetstjänsten som mördats i president Erdogans krig i Libyen.

Agentens namn hade dock redan spridits brett i den turkiska offentligheten före Oda-tv:s publicering.

Utöver anklagelser om brott mot säkerhetstjänstlagen riktades även terroranklagelser mot Oda-tv-journalisterna. 

Nu rapporterar turkiska Bianet att Barış Pehlivan döms till tre år och nio månaders villkorlig dom för att ha brutit mot säkerhetstjänstlagen. 

Domstolen meddelar också att Pehlivan och två kollegor får internationellt utreseförbud, men släpps fria, detta med tanke på den tid de redan suttit häktade.

– Det finns ingen brottsling eller brott i det här fallet. Det är ett försök att straffa hela vår yrkeskarriär som journalister. Ingen bör tvivla på att vi kommer fortsätta skriva för en rättvis framtid, med början här och nu, säger Barış Pehlivan enligt Bianet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies