Barış Pehlivan i Stockholm 2012. FOTO: Hanna Lundquist

Turkiska utgivaren döms men släpps

11 september, 2020

Utgivaren Barış Pehlivan döms till villkorlig dom för brott mot säkerhetstjänstlagen, men har släppts fri.

Förra veckan berättade Journalisten om utgivaren Barış Pehlivan, som greps tidigare i år i Turkiet, tillsammans med två journalistkollegor på den oberoende nyhetssajten Oda-tv.

Bakgrunden till gripandet är en artikel från februari där man publicerat en artikel om en hemlig begravningsceremoni för en namngiven agent i den turkiska säkerhetstjänsten som mördats i president Erdogans krig i Libyen.

Agentens namn hade dock redan spridits brett i den turkiska offentligheten före Oda-tv:s publicering.

Utöver anklagelser om brott mot säkerhetstjänstlagen riktades även terroranklagelser mot Oda-tv-journalisterna. 

Nu rapporterar turkiska Bianet att Barış Pehlivan döms till tre år och nio månaders villkorlig dom för att ha brutit mot säkerhetstjänstlagen. 

Domstolen meddelar också att Pehlivan och två kollegor får internationellt utreseförbud, men släpps fria, detta med tanke på den tid de redan suttit häktade.

– Det finns ingen brottsling eller brott i det här fallet. Det är ett försök att straffa hela vår yrkeskarriär som journalister. Ingen bör tvivla på att vi kommer fortsätta skriva för en rättvis framtid, med början här och nu, säger Barış Pehlivan enligt Bianet.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies