Tipsa Journalisten »
Telefon: 08-613 75 00
redaktionen@journalisten.se
annons@journalisten.se
10 november, 2020
DEBATT Medieforskaren Torbjörn von Krogh går till botten med Åsa Linderborgs uppgörelse med de fällda metoopubliceringarna för tre år sedan. Hans råd: utse en djävulens advokat på redaktionerna – och låt Medieombudsmannen granska journalisters arbetsmetoder.
I en debattartikel i Journalisten går medievetaren Torbjörn von Krogh igenom Åsa Linderborgs bok Året med 13 månader och försöker spåra orsakerna till övertrampen i publiceringarna under metoohösten 2017.
”Åsa Linderborg trädde fram när ingen annan gjorde det och tog på sig ett större ansvar än vad hennes position krävde. Åsa Linderborg har också pekat på skribentens personliga ansvar, var börjar och var slutar det? Vilken betydelse har den personliga moralen hos den enskilde i ett system som lägger allt ansvarsutkrävande hos utgivaren?” skriver Torbjörn von Krogh i debattartikeln och kommer med en förslag på hur medieetiken kan stärkas:
”Ge reell möjlighet för den omskrivna personen att förstå grunden för anklagelserna och tillräcklig tid att svara. Utse en kontaktperson för personen inom redaktionen. Denna kontaktperson ska internt fungera som djävulens advokat för att bredda perspektiv och undvika tunnelseende. Bedöm den omskrivnes handlingar, inte dennes karaktär.”
Han menar också att Sverige borde ta efter Norge, där klagonämnden inte bara prövar publiceringar utan även hur materialet samlas in.
”Vill man stärka yrkesetikens ställning i Sverige kan man göra på samma sätt här”, skriver Torbjörn von Krogh.
13 januari, 2021 | Medierna kan få mer inflytande i framtiden, med hjälp av folket. Det visar de senaste händelserna i Washington och Sverige, menar krisspecialisten Hampus Knutsson.
12 januari, 2021 | Carolin Dahlman, krönikör på nystarade Bulletin, kritiserar Aftonbladet för deras publiceringar om det uppmärksammade tortyrvåldtäktsmålet på en kyrkogård i Solna.
8 januari, 2021 | Martin Schori, ställföreträdande ansvarig utgivare på Aftonbladet, efterlyser en pressetisk debatt om bland annat namnpubliceringar.
20 november, 2020 | I en debattartikel i Journalisten uppmanar Journalistförbundet januaripartierna att förändra coronastödet så att fler enskilda näringsidkare omfattas.
FOTO: Tor Johnsson
11 november, 2020 |
EU-förslaget om hur terrorisminnehåll på nätet ska kunna stoppas hotar yttrandefriheten och journalistiken, skriver Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert i en debattartikel i Journalisten.
5 november, 2020 | Journalistförbundet bör snabbast möjligt ordna en medlemsomröstning om Las-överenskommelsen, kräver de 70 journalister som protesterar mot förbundets ja till uppgörelsen.
tilldelas Iwan Bolin-priset 2021.
har anställts på heltid som ledarskribent på ATL, Lantbrukets affärstidning.
blir ny redaktionschef för Sveriges Radios samhällsredaktion.
Journalisten, Nytorgsgatan 17a, 116 20 Stockholm
Tel:08-613 75 00
E-post: redaktionen@journalisten.se
Journalisten.se har 190 000 unika sidvisningar och 75 000 unika besökare per månad (genomsnitt Google analytics).
Magasinet Journalisten har en räckvidd på 42 000 läsare (Orvesto 2:a kvartalet 2017). Annonsera
Journalisten är Sveriges äldsta och största medietidning. Prenumerera
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies
Kommentarer
Det finns 0 kommentarer på sidan.
Kommentera