Gå direkt till textinnehållet

Torbjörn von Krogh: Låt MO pröva arbetsmetoder

Medieforskaren Torbjörn von Krogh går till botten med Åsa Linderborgs uppgörelse med de fällda metoopubliceringarna för tre år sedan. Hans råd: utse en djävulens advokat på redaktionerna – och låt Medieombudsmannen granska journalisters arbetsmetoder.

I en debattartikel i Journalisten går medievetaren Torbjörn von Krogh igenom Åsa Linderborgs bok Året med 13 månader och försöker spåra orsakerna till övertrampen i publiceringarna under metoohösten 2017.

”Åsa Linderborg trädde fram när ingen annan gjorde det och tog på sig ett större ansvar än vad hennes position krävde. Åsa Linderborg har också pekat på skribentens personliga ansvar, var börjar och var slutar det? Vilken betydelse har den personliga moralen hos den enskilde i ett system som lägger allt ansvarsutkrävande hos utgivaren?” skriver Torbjörn von Krogh i debattartikeln och kommer med en förslag på hur medieetiken kan stärkas:

”Ge reell möjlighet för den omskrivna personen att förstå grunden för anklagelserna och tillräcklig tid att svara. Utse en kontaktperson för personen inom redaktionen. Denna kontaktperson ska internt fungera som djävulens advokat för att bredda perspektiv och undvika tunnelseende. Bedöm den omskrivnes handlingar, inte dennes karaktär.”

Annons Annons

Han menar också att Sverige borde ta efter Norge, där klagonämnden inte bara prövar publiceringar utan även hur materialet samlas in.

”Vill man stärka yrkesetikens ställning i Sverige kan man göra på samma sätt här”, skriver Torbjörn von Krogh.

Fler avsnitt
Fler videos