Gå direkt till textinnehållet

Talibanernas regler för journalistiken i landet

Det talibanstyrda Government Media and Information Centre (GMIC) har gått ut med elva restriktioner för mediebranschen i Afghanistan. Bland annat förbjuder man journalister och medier att publicera inslag som ”strider mot islam”.

Enligt talibanerna själva är förhållningsreglerna baserade på tidigare medielagar i landet, skriver International federation of journalists (IFJ) i en artikel. 

Det bestrids dock av IFJ som menar att tidigare lagar också följde bestämmelser kring mänskliga rättigheter, vilka inte dessa gör.

Förutom att förbjuda journalister att publicera inslag som strider mot islam nämner GMIC publiceringar som ”förödmjukar nationella profiler” eller strider mot privatlivet.

I regel fyra till sex skriver de att man inte ska ”förvränga nyheter” och följa ”journalistikens principer”.

Samtidigt skriver GMIC i regel sju och åtta att regimen kan utöva restriktioner på publiceringar som inte är ”officiellt godkända”, eller som kan skada allmänheten.

I regel 10 och 11 skriver man att nyhetsproduktionen måste gå i linje med talibanernas ideologi och man råder också alla journalister och medier att först kolla uppgifter med GMIC.

IFJ fördömer restriktionerna som de anser gör det omöjligt att bedriva oberoende journalistik i landet.

Fler avsnitt
Fler videos