Talibanernas regler för journalistiken i landet

28 september, 2021

Det talibanstyrda Government Media and Information Centre (GMIC) har gått ut med elva restriktioner för mediebranschen i Afghanistan. Bland annat förbjuder man journalister och medier att publicera inslag som ”strider mot islam”.

Enligt talibanerna själva är förhållningsreglerna baserade på tidigare medielagar i landet, skriver International federation of journalists (IFJ) i en artikel. 

Det bestrids dock av IFJ som menar att tidigare lagar också följde bestämmelser kring mänskliga rättigheter, vilka inte dessa gör.

Förutom att förbjuda journalister att publicera inslag som strider mot islam nämner GMIC publiceringar som ”förödmjukar nationella profiler” eller strider mot privatlivet.

I regel fyra till sex skriver de att man inte ska ”förvränga nyheter” och följa ”journalistikens principer”.

Samtidigt skriver GMIC i regel sju och åtta att regimen kan utöva restriktioner på publiceringar som inte är ”officiellt godkända”, eller som kan skada allmänheten.

I regel 10 och 11 skriver man att nyhetsproduktionen måste gå i linje med talibanernas ideologi och man råder också alla journalister och medier att först kolla uppgifter med GMIC.

IFJ fördömer restriktionerna som de anser gör det omöjligt att bedriva oberoende journalistik i landet.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies