Gå direkt till textinnehållet

SVT-program om apatiska flyktingbarn friat

Granskningsnämnden friade Uppdrag gransknings program om apatiska flyktingbarn. Däremot riktar nämnden kritik mot två andra SVT-program och ett SR-inslag.

Granskningsnämnden friade Uppdrag gransknings program om apatiska flyktingbarn. Däremot riktar nämnden kritik mot två andra SVT-program och ett SR-inslag.

Programmet i Uppdrag granskning handlade om den nationella samordnaren för barn i asylprocessen med uppgivenhetssymtom och det resultatet av arbetet som skildrats i två rapporter.

I programmet riktades kritik både mot utredningens sätt att arbeta och mot innehållet i rapporterna.

Annons Annons

Det var samordnaren Marie Hessle och forskningsledaren Nader Ahmadi som anmält programmet eftersom de ansåg att det gav en felaktig bild av samordnarens uppdrag, det fenomen som var föremål för utredningen och utredarnas slutsatser.

Läkaren Thomas Jackson, som intervjuades i ett inslag anmälde också programmet för att vara vinklat och ensidigt.

Granskningsnämnden ansåg inte att programmet innebar någon överträdelse av kravet på saklighet. Mot bakgrund av att Thomas Jackson deltog i en intervju och att Marie Hessle och Nader Ahdami hade avböjt att medverka, fann nämnden att programmet inte heller stred mot kravet på opartiskhet.

SVTs Aktuellt frias med kritik av Granskningsnämnden för att ha gett en vilseledande bild av transfetter i ett inslag om förbud mot och en begränsning av transfetter.

Även SR Sjurhärad frias med kritik för att ha upprepat missvisande uppgifter som rörde ett efterspel en familjetvist fått hos de sociala myndigheterna. Västnytt gjorde en liknande upprepning av en missvisande- och tidigare kritiserad – uppgift som rörde samma konflikt. Även detta inslag frias med kritik.

Granskningsnämnden fällde Örebro När-TV för att i en bildslinga ha gynnat medlemmar i sändarföretaget.

ik@journalisten.se

Fler avsnitt
Fler videos