Gå direkt till textinnehållet

SVT nekar till upphovsrättsintrång

SVT nekar till att ha kopierat upplägget från författaren David Widlund bok till tv-serien Gryningspyromanen. Widlunds advokat menar att den fällande domen mot Mordpodden stärker Widlunds case. UPPDATERAD

David Widlund är en författarna till boken Gryningspyromanen som kom ut i en första upplaga 2012. I en debattartikel i Aftonbladet anklagar han Sveriges Television för att i tv-serien Gryningspyromanen ha kopierat upplägg och frågeställningar från boken, utan att ens nämna den som källa.

"Sammanfattningsvis ligger upplägget för och innehållet i tv-serien oerhört nära det som presenteras i boken och kan omöjligen ha tillkommit utan att bokens innehåll är en viktig grund för tv-seriens tillskapande", skriver Widlund tillsammans med sin förläggare.

David Widlunds förläggare Lars Rambe på HOI förlag säger till Journalisten att det hade gjort skillnad, men inte räckt, om SVT hade angett boken som källa.

– För det är så tydligt att tv-serien använder en dramaturgi som åtminstone är väldigt inspirerad av boken: i urvalet av bränder, av frågeställningar och hur man presenterar dem.

Samtidigt är det inte uppenbart att det rör sig om ett upphovsrättsintrång, konstaterar Lars Rambe.

– Det är därför vi skriver om gråzoner i debattartikeln. Eftersom det är en dramadokumentär måste man kunna återge faktiska händelser, intervjua människor och diskutera offentliga handlingar – men när man så uppenbart använt ett upplägg som redan finns är det inte snyggt. Jag vill bidra till diskussionen hur framför allt public service ska förhålla sig till de här frågorna.

David Widlund säger till SVT Kulturnyheterna att han överväger att stämma SVT för upphovsrättsintrång.

Hans advokat Rickard Wallentin, som jobbat som jurist i mediebranschen i 20 år, säger till Journalisten att det normala är att göra upp i godo.

– Man försöker alltid lösa saker med diskussion och förhandlingar, utan att blanda in domstolar. Men SVT har avvisat en diskussion, vilket jag tycker är märkligt.

Wallentin kallar fallet en gråzon, men menar att den fällande domen mot Mordpodden som föll nyligen är intressant och stärker Widlunds fall.

– Den slår fast att även en bearbetning av ett upphovsskyddat verk också kräver godkännande av upphovsmannen. David Widlund och jag anser att SVTs serie är just en bearbetning av hans bok. Man brukar lösa det med ett avtal i alla andra sammanhang, det är väldigt vanligt att filmer och tv-serier bygger på böcker, säger Rickard Wallentin.

SVTs ansvariga utgivare Ingemar Persson avvisar i en intervju med SVT Kulturnyheterna avvisar alla anklagelser om att SVT skulle vara i en juridisk gråzon.

– Vi tillbakavisar det helt och hållet. Det finns inget spår av plagiat här. Redaktionen har läst [Widlunds] bok men serien bygger ju inte på hans bok bara för det. De har ju även gjort en massa annan journalistisk research, säger Ingemar Persson.

När Journalisten når Ingemar Persson hänvisar han till SVTs debattreplik i Aftonbladet. Där skriver Ingemar Persson och den exekutiva producenten Patrick Bratt bland annat:

"Widlunds bok är inte på något vis den enda källan till kunskap i ämnet. Att återge en historia kronologiskt är det naturligaste sättet att ta sig an en sån här berättelse som sträcker sig över många år och utgör knappast nåt upphovsrättsintrång."

Fler videos
Fler avsnitt