Gå direkt till textinnehållet

Svårt hitta sommarvikarier till mindre orter

Redaktioner i inlandet har svårt att hitta sommarvikarier. Ekot har däremot fått fler ansökningar. Det visar en rundringning till några utvalda redaktioner som Journalisten gjort.

Antalet journalister som söker sommarvikariat på Smålands-
posten har minskat kraftigt de senaste åren. Enligt Britt-Marie Paulander, administrativ redaktör, hade tidningen för två år sedan 700 sökanden. I år var de 150. Av dessa var en tredjedel inte anställningsbara eftersom de saknade körkort, vilket är ett krav eftersom tidningen har ett stort bevakningsområde.

– Vi har fått använda andra kanaler än vår rekryteringssajt för att hitta folk. Vi har kontaktat journalistutbildningarna och bett dem sprida att vi behöver vikarier. Det har vi inte behövt göra tidigare, säger Britt-Marie Paulander.

Hon har pratat med kolleger på de andra tidningarna som ingår i Gota Media som även de har sett en minskning av antalet sökanden.

– En mindre stad mitt i Småland har kanske svårare att rekrytera än en kuststad. Jag har varit i kontakt med Arbetsförmedlingen som har sagt att många journalister väljer att börja jobba som kommunikatörer eller informatörer, säger Britt-Marie Paulander.

Samma antaganden gör andra medie­företag som sett att antalet ansökningar minskat på senare år, att journalister sökt sig utanför mediebranschen eftersom arbetsmarknaden är så kärv.  Kaspar Norling, redaktionssekreterare på Nya Wermlands-Tidningen, tror att det även kan bero på att färre utbildar sig till journalister och att några folkhögskolor har lagt ner sina journalistutbildningar. I år var det runt 50 som sökte sommarvikariat på NWT. Tidigare år har det varit runt 90.

Även Mittmedia, som kommer att ta in ungefär 200 sommarvikarier, har märkt av en minskning av antalet sökanden. Framför allt har det varit svårt att få tag i folk till de mindre orterna i Norrlands inland.

– Det är dessutom svårt att hitta redigerare. Vi söker även aktivt efter kvinnliga sportreportrar. Det är mest killar som vill bevaka sport. Vi vill gärna bredda så att båda könen finns representerade på sportredaktionen, säger Marie Göthlund, administrativ redaktionschef på Mittmedia.

Norrbottens Media, Norrländska Socialdemokraten och Norrbottens-Kuriren har haft svårt att få tag i vikarier med relevant erfarenhet eller utbildning.

– Vi kräver journalistutbildning och körkort. Gärna erfarenhet av att jobba som journalist eller tidigare praktik, säger Lenitha Andersson-Junkka, redaktionschef på Norrbottens Media.

Cirka 50 personer har sökt sommarvikariat på NSD och Kuriren. Att Kalix folkhögskola gjort en paus i journalistutbildningen påverkar enligt Lenitha Andersson-Junkka inte antalet sökande till sommarvikariat, däremot inhoppsvikarier.

Eskilstuna-Kuriren tar inte in några sommarvikarier i år.

– Vi gör om scheman och har några vikarier inne som täcker upp, säger Eva Burman, chefredaktör för Eskilstuna-Kuriren.

Även storstadstidningarna har känt av ett minskat intresse. Antalet sökanden till Aftonbladet har minskat från 4 000 till runt 2 500. Siffran är lite osäker eftersom en person kan ha skickat in ansökningar till flera olika avdelningar. Det finns redaktioner på tidningen som fått ökat antal ansökningar.

– Ansökningar till TV har ökat och likaså de som vill jobba på Sportbladet. Vi har även sett en liten ökning av kvinnliga sportreportrar, vilket vi tycker är mycket roligt, säger Marianne Peterson, rekryteringsavsvarig på Schibsted Media.

Marieberg Media, som rekryterar vikarier till Dagens Nyheter, Expressen och Dagens Industri, har sett en minskning av antalet ansökningar.

– Men det som är viktigt för oss är inte mängden utan att de som söker är kvalificerade, och det fortsätter de att vara, säger Tobias Hellström, verksamhetschef på Marieberg Media.

Han påpekar att det är svårt att få tag i erfarna redigerare:

– Redigeringen av papperstidningar är inte död. På stora tidningar som DN och Expressen är presentationen av innehållet viktigt. Vi hittar redigerare, men skulle önska att det kom fler unga redigerare från journalistutbildningar.

Expressen tar in ungefär 105 sommarvikarier och Dagens Nyheter drygt 70.

Hallpressen, HD-Sydsvenskan och Göteborgs-Posten har fått ungefär lika många sökanden i år jämför med året innan. Hallpressen har fått runt hundra till 30-40 vikariat, HD-Sydsvenskan 300 sansökningar till ungefär 80 vikariat och GP tar in 50 vikarier.

TV4 Nyheterna har inte sett någon minskning av antalet ansökningar och tar in något fler sommarvikarier i år.

– Vi tar in fler på den digitala des­ken än tidigare och kommer inte att dra ner på bemanningen som vi gjorde förra året. Det är huvudorsaken till att vi tar in fler sommarvikarier, säger Fredrick Malmberg, nyhetschef på TV4 Nyheterna.

Det finns även medie­företag som har fått fler ansökningar i år i jämförelse med förra året, som Östgöta Media och Sveriges Radio Ekot. Enligt Lotta Nilsson, HR-ansvarig på Östgöta Media, kan detta bero att det var fel på rekryteringssajten och att man därmed behövde annonsera efter vikarier två gånger.

– Vi har även tagit in fler sommarvikarier än förra året. År 2016 gjorde vi om vår organisation. Då tog vi in för få så i år har vi ökat på antalet sommarvikariat. Det handlar om två tre personer, säger Lotta Nilsson.

Till Sveriges Radios nyhetsredaktioner (Ekot, Studio Ett, God morgon världen, P1 Morgon) har antalet sökanden ökat från 500 förra året till lite mindre än 600 i år. Jeanette Dellstad, HR- ansvarig på Ekot, vill inte dra några slutsatser om varför ansökningarna ökat. Ekot tar in 70 till 90 sommarvikarier.

Sammanställningen över hur många vikarier man tar på SVTs nyhetsredaktioner är ännu inte klar. Enligt Karin Hübinette, administrativ utvecklingschef på SVT Nyheters riksredaktion, är det ungefär lika många som sökt sommarvikariat i år som tidigare.

Fler avsnitt
Fler videos