Gå direkt till textinnehållet

Sofia är kritisk till bevakningen av kyrkovalet: ”Kunskap från Wikipedia”

Frilansen Sofia Lilly Jönsson har lång erfarenhet att bevaka kyrkan och dess värld. I ett debattinlägg på Journalisten är hon kritisk till riksmediernas amatörmässiga bevakning av gårdagens kyrkoval.

"Som om ni hade skickat mig att bevaka fotbolls-VM med den kunskap jag fått från Wikipedia om hur man ställer upp ett lag", skriver hon bland annat.

"Vanligt folk har ingen chans att orientera sig i det som kyrkans beslutande organ faktiskt sysslar med, som redaktionerna bara kan få genom att tala med bedömare eftersom kyrkomötets mandatperioder är fyra år och motionerna skrivs årligen. I stället ges som vanligt draghjälp till S, C och SD", menar Sofia Lilly Jönsson i sitt kritiska debattinlägg

Vidare menar debattören att rikskanalerna gör det enkelt för sig när de bjuder in de vanliga rösterna.

Annons Annons

"Tittarna behöver analys som benar isär vad olika röster i kyrkan säger och som förklarar vilka dessa är. Det räcker inte med att redovisa titlar. Präst är till exempel alla som någon gång vigts till präst. Helle Klein har ett års adjunktstjänst i församling, motsvarande AT-tjänsten för läkare, medan andra präster kan ha jobbat i församling i fyrtio år", skriver hon.

Fler avsnitt
Fler videos