Sandstig försvarar RG-granskningen

10 mars, 2015

Fokus planerade ett granskande reportage av Researchgruppen men ställde det på grund av icke trovärdiga källor enligt tidningen. Skribenten Ola Sandstig försvarar nu sina metoder i en intervju med Journalisten.

Researchgruppen har jobbat med både Aftonbladet och Expressen för avslöjande reportage kring näthat, Avpixlat och politiker med främlingsfientliga åsikter. Men RGs egna metoder, uttalanden i sociala medier, och kopplingar till vänsterkanten har också kritiserats från en del håll.

Frilansjournalisten Ola Sandstig jobbade åt Fokus med ett granskande reportage av RG. Men Fokus stoppade jobbet. Sandstig har ifrågasatts  då det bland annat kommit fram att han kontaktat den högerextrema sajten Fria tider för hjälp med att ta fram dokument.

I mejl som publiceras öppet på Fria Tider mellan Ola Sandstig och Widar Nord, publisher på Fria Tider, kallar Sandstig RG för ”hot mot demokratin”. Han skriver också att han själv ”inte litar på journalister”.

Ola Sandstig säger till Journalisten att han tog kontakt med Fria Tider för att han inte kan lita på vad som står på sajten.

- Det fattades två uppgifter som jag ville kolla. Dels var det ett förundersökningsprotokoll som var gallrat både hos polisen och Tingsrätten, och jag fick höra att Fria Tider hade det dokumentet. Sen gällde det en hatisk tweet som en person nära kopplad till RG hade gjort, samtidigt som RG gjorde ett jobb om näthat. Det tyckte jag var anmärkningsvärt och ville kolla sanningshalten i. Så jag frågade Fria tider rakt ut om de hade den. Jag ville inte bara skriva av deras sajt utan se handlingen så jag var säker på att det stämde, säger Ola Sandstig.

I mejlet till Fria tider skriver du att du ”själv anser att R-gruppen är ett hot mot demokratin”, tycker du så?

- Ja, det gör jag. Deras kopplingar till den autonoma vänstern och det genomslag de får med sin journalistik är ett problem. Att stora tidningar samarbetar med dem så lätt är ett problem. Klart det är ett kraftigt ord att ta till, det vet jag, men jag fick tips att den personen jag mailade med på Fria Tider ogillade mainstreamjournalister så självklart spelar jag lite på det också, säger Ola Sandstig.

Så det är lite av en journalistisk metod att ställa sig in genom sådana meningar?

-Det är klart att jag tar i. Men jag tar inte i så jag ljuger. När jag tittar på det i text så är det lite pinsamt, men jag står för det jag skriver. Men visst, jag drar en vals, det tror jag de flesta journalister gör. Man får fjäska lite.

Sen skriver du: ”Jag förstår att du är misstänksam mot journalister, det är jag ärlig talat också”. Tycker du så?

- Det är inte så att jag är misstänksam i allmänhet mot kollegor. Men var brukar vi journalister hamna på trovärdighetsbarometern? Väldigt lågt. Man ska vara kritisk mot medier och man ska vara skeptisk mot mig med.

Jag tycker det låter lite hårt?

- Ja, det är klart, jag kanske inte hade sagt det om jag inte visste innan att han (Fria Tider) tyckte så. Men återigen jag ljuger inte.

Själva granskningen av RG är i stort sett klar berättar Sandstig men han har ännu ingen som vill publicera.

- Fokus droppade det på lösa grunder. Nu är det upp till en modig redaktör, eller ansvarig utgivare att ge ut det. För eller senare kommer det ut och jag tycker det här är ett viktigt jobb.

Fokus chefredaktör Anna Körnung uppger att orsaken till att jobbet ställdes var att "det inte höll hela vägen".

- Vi har tittat på hela jobbet och sammantaget kommit fram till att det inte går att publicera, säger hon.

Hade det med mejlväxlingen med Fria Tider att göra?

- Jag tänker inte diskutera det men jag tar på mig det fulla ansvaret för genomförandet av jobbet.

Journalisten har under dagen sökt, och fortsätter att söka, representanter för Researchgruppen.

Kommentarer

Det finns 4 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Z Amizdat tis, 2015-03-10 17:02
Fria Tider är alltså "högerextrem" medan RG tillhör "vänsterkanten" och "de autonoma". Kan det bli tydligare hur man skiljer på spadar och spadar? Annars bra med tuffa frågor till Sandstig. Tänk om det kunde fungera så även när det är andra som granskas. Om jobbet inte publiceras är det en praktskandal som kommer att eka länge, länge.
Inlagt av Lennart Denne tis, 2015-03-10 17:43
Vad är hot mot demokratin - och vad är hot mot en trovärdig journalistik? Personligen anser jag att grävjobb ska ske inom lagens ram. Det kan vara Walraffande, enträget grävande i myndighetsarkiv, och så vidare. Researchgruppen har inte dragit sig för att använda hackers. I princip legitimerar man olagliga intrång i andras datorer, vilket leder till frågan: Om ändamålen helgar medlen, har man då inte passerat gränsen för journalistisk etik? Researchgruppen anser sig har rätt att själv sätta gränserna. Det gjorde News of the World också.
Inlagt av Marre ons, 2015-03-11 11:24
Det är ju oerhört märkligt att Fokus inte kan använda sig av offentliga myndighetsprotokoll om dessa tillhandahålls av en "högerextrem" nättidning, samtidigt som Aftonbladet och Expressen kan publicera olagligt hackade mailkonton etc som tillhandahålls av vänsterextrema...
Inlagt av Mattias Lind tis, 2015-03-24 08:20
Det som slår mig mest i artikeln är Ola Sandstigs oro för att Research gruppen ska sätta dig någon för något de skrev för 5 år sedan. "Om den då 32-årige Svenne Svensson, på valbar plats någonstans i Svedala, har sagt något dumt på internet fem år tidigare kan Researchgruppen plocka fram det och se till att det blir publicerat." Är det inte just detta som Sandstigs artikel i mångt och mycket baseras på? Saker som sagts och gjorts för betydligt längre sen än 5 år. Givetvis ska medier tålas att granskas, men inte med simpla känsloargument och med nazister som källa.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies