FOTO: Skärmdump från Aftonbladet

”Putilov” saknade rätt till anonymitet

16 juni, 2017

Justitiekanslern lägger ned förundersökningen mot Aftonbladet om misstänkt brott mot tystnadsplikten efter att tidningen avslöjat Egor Putilovs verkliga identitet.

Förra året avslöjade Aftonbladet i artikeln ”Alexander, 34, är SD:s hemliga desinformatör” att mannen som kallat sig ”Egor Putilov” och arbetat för flera svenska redaktioner egentligen var tjänsteman på Sverigedemokraternas riksdagskansli och heter Alexander Fridback.

Fridback anmälde Aftonbladet till Justitiekanslern (JK) och menade att tidningens röjning av hans identitet utgjorde ett brott mot tystnadsplikten i Tryckfrihetsförordningen.

JK konstaterar nu att Fridback genom att ha låtit publicera sin bild i Aftonbladet när han skrivit under pseudonym har uppträtt öppet och att Aftonbladet därför inte omfattats av någon tystnadsplikt.  JK har därför lagt ned förundersökningen och avslutat ärendet.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

SVT Korrespondent

SVD söker medarbetare
Journalistfonden stipendier
Hatad

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies