Gå direkt till textinnehållet

”Organisation räcker aldrig”

Efter Paris-attackerna fick Sveriges Television tuff kritik för att ha agerat långsamt. Sedan dess har de skaffat sig en ny live-organisation som sattes på tuffa prov i helgen när terrorn slog till i Stockholm.

Efter kritiken som kom efter Paris-attackerna har SVT nu visat sig väldigt mycket snabbare att komma upp i livesändningar. Anne Lagercrantz, chef för SVTs nyhetsdivision, menar att det inte bara är den nya organisationen med en live-grupp som leds av Filip Struwe de har att tacka för det.

– Organisation räcker aldrig. Det handlar också om en enorm kulturförflyttning och ett engagemang från medarbetarna att aldrig hamna i Paris-situationen igen. De övar och är ett samspelt lag. Det gör stor skillnad, skriver Anne Lagercrantz i ett mejlsvar till Journalisten.

Medier som SVT, Aftonbladet, Expressen och Dagens Nyheter ”flashade” alla om skottlossning på Fridhemsplan, något som visade sig inte stämma, men som polisen tidigare berättade att de fått larm om. Något medierna nu får kritik för från vissa håll.

Annons Annons

– Jag förstår att kritiken kommer men den ges också med facit i hand. Som alla andra stora medier fick vi vittnesmål från många håll om skottlossning och polisen berättade att de fått larm. Vi var oerhört noga med att berätta att uppgifterna var just obekräftade och var snabba med att dementera dem. I vårt liveflöde bemötte vi flera gånger publik som undrade varför vi inte rapporterade mer om skottlossningen. Vi tog därför vid flera tillfällen upp dessa publikfrågor och berättade att polisen nu avfärdat uppgifterna. Jag stödjer helt utgivarens beslut att publicera, det hade varit svårt att förtiga vittnesmålen och att det pågick en stor polisinsats, menar Lagercrantz.

Samtidigt tror divisionschefen att SVT behöver bli ännu bättre på att berätta om sina arbetsmetoder och tala om hur de förhåller sig till obekräftade uppgifter i ett akut nyhetsskeende.

– Kanske skulle vi ännu oftare upprepat dementin. Jag vill också påpeka att vi avstod från att publicera oerhört mycket, det var en flod av rykten och uppgifter i svang. Och det är inte bara riksnyheterna som förhållit sig till händelserna: redaktioner som Nyhetstecken har uppdaterat sin publik socialt och Lilla Aktuellt har fått en enorm uppskattning för sina uppdateringar på Snapchat, Instagram och för den varma chatt de startade med oroliga barn. En flod av skrämmande uppgifter och bilder spreds i sociala medier. Vi kan konstatera att det är en ny situation där barn nås direkt – utan filter – via sina mobiler. Vi är väldigt glada över den upparbetade relation som Lilla Aktuellt har med barn, de har varsamt både gett fakta och en trygg plats att diskutera med andra barn och en vuxen.

SVT har även fått motta kritik för att en reporter direkt efter attentatet ställde frågor till en chockad kvinna som uppgav att hon inte ville medverka. Hur ser du på den händelsen?
– Jag är stolt över våra utsända som under en enorm press timme efter timme i direktsändning balanserat lyckades skildra händelseförloppet samtidigt som de var omgivna av kaos. Det är ingen lätt uppgift för någon. Sedan ska vi självklart inte ställa frågor till någon som inte vill vara med, och vi  kommer noga utvärdera våra insatser och vad vi kan göra bättre.

Fler avsnitt
Fler videos