Mattsson: Publicistiskt beslut att namnge offer

17 februari, 2017

FOTO: Johan Bergmark Expressen har valt att publicera namnet på den man som under mystiska omständigheter drunknade i Hjälmaren. ”Vi följer samma principer som tidigare”, säger chefredaktören Thomas Mattsson.

Svenska medier är restriktiva med att publicera namn på offer. Men Expressen valde att publicera namnet på den man som drunknade i Hjälmaren, och som tidigare var gift med den 42-åriga kvinna som misstänks vara inblandad i mordet och mordförsöket på sina föräldrar. Expressen har även publicerat namn och bild på den man som erkänt att han utförde dåden.

– Vi följer samma principer som tidigare: beslut om allt från att identifiera gärningsmän, vittnen, målsägande till vilka relevanta uppgifter som ska publiceras fattas från fall till fall och, om det avser offer för olyckor eller brott, efter inhämtande av inställning från närmaste anhörig. Men besluten är, förstås, alltid publicistiska, säger Thomas Mattsson, Expressens chefredaktör. 

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies