Gå direkt till textinnehållet

Magda Gad inlagd på sjukhus i Irak

Expressens korrespondent i Irak Magda Gad är akut sjuk i kurdiska regionen av Irak.

Magda Gad berättar på Facebook att hon drabbats av akut njurbäckeninfektion, blodtrycksfall, ryggsmärta, illamående och hög feber:

”I dag fick jag själv smaka på sjukvården i den kurdiska regionen av Irak där hål i golvet-toaletter är lortiga och man får ligga på brits i öppna salar som liknar källarlokaler.

Läkare har inte tid eller kunskap att undersöka mer än att lyssna med stetoskop och ta enkla blodprov.

Jag skickades iväg med en infartskanyl kvar i armen och fick gå till ett apotek för att köpa sprutor och ampuller med antibiotika som jag nu ska ge mig själv i infarten i fem dagar.

Vem klarar det som inte ens är utbildad i grundläggande hygien kring sjukvård eller i hur man behandlar sig själv på det sättet? Jag hade ingen aning om att jag ens skulle få antibiotikan så, ingen på sjukhuset sa det.

Som tur är har jag grundläggande sjukvårdsutbildning precis som säkerhetsutbildning, men det har ju inte folket här.”

Hon uppger på måndagsmorgonen i en statusuppdatering på Facebook att hon inte kommer att kunna rapportera alls på ett tag, samtidigt som hon uppmanar sina följare att själva uppdatera information om händelserna i Irak.

”Nu får det därför bli social journalistik här på riktigt, det vill säga det som jag alltid har gjort, involverat alla er som läser, men i sin yttersta form – ni får medan jag är sjuk hålla liv i denna sida utan mig”, skriver Magda Gad.

Fler avsnitt
Fler videos