Gå direkt till textinnehållet

Kulturperson utpekad som sexköpare i Vision

Tidningen Vision pekar ut en känd svensk kulturperson som kund hos prostituerade i Lettland. Uppgiften bygger på några citat från en prostituerad i Pål Hollenders senaste film. – Jag har aldrig ens varit i Lettland, säger den utpekade mannen. PO betecknar artikeln som ”ovärdig journalistik”.

Tidningen Vision pekar ut en känd svensk kulturperson som kund hos prostituerade i Lettland. Uppgiften bygger på några citat från en prostituerad i Pål Hollenders senaste film.
– Jag har aldrig ens varit i Lettland, säger den utpekade mannen.
PO betecknar artikeln som ”ovärdig journalistik”.

I filmen Buy Bye Beauty nämner en lettisk prostituerad kvinna att hon haft en svensk kund. Hon återger vad mannen berättat om sitt yrke och andra detaljer men säger själv att hon tvivlar på att han talat sanning.

Den prostituerade kvinnans påståenden återgavs i Visions skvallerspalt i början av mars. Där hävdas även att mannen ifråga ofta reser till Lettland. Mannen namnges inte men det är lätt att identifiera den enda person som kan komma ifråga, en man med chefsställning inom svenskt kulturliv.

Är det rimligt att peka ut någon som kund hos prostituerade utifrån såna här uppgifter?

– Det kan man diskutera, svarar Visions ansvarige utgivare Peppe Engberg.

Låt oss säga att han inte går till prostituerade.

– Vi skulle inte publicera det här om vi inte visste andra saker om honom.

Menar du att ni har indikationer på att han går till prostituerade?

– Det vill jag inte kommentera.

Journalisten har tidigare berättat om Visions skvallerspalt ”Naturligtvis är det inte sant … men vi skriver det ändå”. Även den gången antydde Vision att en person, som då namngavs, utnyttjat prostituerade. Peppe Engberg ser skvallerspalten som ett experiment i gränsöverskridande.

– Det är ett försök att fånga dubbelmoralen eftersom de här sakerna ändå sprids bland journalister. De enda som vanligtvis inte får veta något är läsarna.

Peppe Engberg anser att de pressetiska reglerna mer skyddar journalisterna än offren och tar fallet med den så kallade TV-mannen som för ett par år sedan anklagades för sexuella trakasserier på SVT.

– Kvälls- och skvallerpressen kunde excellera i snaskiga detaljer just för att man gömde sig bakom att kalla honom för TV-mannen. Det hade man aldrig kunnat göra om man satt ut hans man. Jag publicerade hans namn och förde den diskussionen.

Den utpekade kulturpersonen säger att han blev chockad när han såg artikeln.

– Påståendet är helt osant. Jag har aldrig ens varit i Lettland.

Finns det då något allmänintresse i att antyda att en känd kulturperson eventuellt går till prostituerade? PO Olle Stenholm har lämnat följande kommentar per e-post:

”En grundläggande journalistisk är att först försöka fastställa om något är sant och sedan göra en bedömning av om det är relevant. Tanken med den här krönikan tycks vara att avstå från bådadera. Det kallar jag ovärdig journalistik”.

sw@sjf.se

Fler avsnitt
Annons
REPORTAGE
Dalmar Namazi, reporter på SVT och UR:s gemensamma satsning för ungdomar - Nyhetskoll, bakom kameran.
Fullt fokus på Nyhetskoll för ungdomar.
Rapport från ”mellanförskapet”

Senaste numret

Omslagsbild till Journalisten nummer 2 2025, med grävreportern Jennifer Mayer som ser ut att få en spruta med fillers injicerad i läppen.